Hajfilmer!

hajfilmer

När Steven Spielbergs ”Jaws” (sv: Hajen) kom ut 1975 spred filmen skräck i badare världen över. Livrädda att bli uppätna av gigantiska vithajar stannade många av oss på land, särskilt den första tiden då de traumatiska scenerna ur den klassiska hajfilmen fortfarande var färska i minnet. Jaws fick 3 uppföljare, ingen av dem lyckades matcha originalet särskilt bra. Under åren har det kommit fler hajfilmer och i detta inlägg nämner vi några av dem. Vi undviker att ta upp alltför fåniga titlar med usla förutsättningar. Listan nedan exkluderar även klassiska Jaws/Hajen, vi förutsätter att ni har koll på den (om inte, se den!). Det finns även en hel del roliga italienska Jaws-kopior, Googla t.ex. på ”Cruel Jaws” så hittar ni en trevlig sådan (eller varför inte se hela filmen på Youtube: Cruel Jaws).

Jaws 2-4

Jaws fick som nämndes ovan, 3 st uppföljare. Vi sammanfattar dem kort här:

  • Jaws 2 (1978) spinner vidare på ettan och återanvänder flera av skådespelarna. Den har sina stunder, men bygger inte upp samma spänning och atmosfär som ettan. Hajar som börjar anfalla helikoptrar blir dessutom snabbt en smula löjliga..
  • Jaws 3 (1983), även kallad Jaws 3-D har en väldigt svag koppling till de övriga filmerna. Den utspelar sig på en nöjespark. Tydligen tyckte man att det vore jätteballt med en haj i 3D, vilket vi också får i slutscenerna. Resultatet är horribelt.
  • Jaws 4 (1987) avslutar quadrologin. Nu har hajen en personlig konflikt med familjen Brody (familjen till sheriffen som hade ihjäl hajen i de två första filmerna är den svaga kopplingen övriga filmer har till handlingen som helhet). Hajen 4 är inte fullt lika usel som 3:an, och har man sett de första tre filmerna kan man gott avsluta med denna.

Deep Blue Sea (1999)

Efter en nästan oändligt lång tid utan en hajfilm på bioduken kom Deep Blue Sea ut i slutet av 1990-talet. Handlingen utspelar sig på en isolerad forskningsstation där ett antal vetenskapsmän försöker hitta ett botemedel för Alzheimers sjukdom genom att forska på (intelligenta) hajar. Filmen fick ok respons av publiken men inte mer. Varje ny hajfilm som kommer ut jämförs såklart med ‘originalet’ från 1975 och Deep Blue Sea hade en del innehåll som inte uppskattades i jämförelse med Spielbergs mästerverk:

  • Datoranimerade hajar: De ser helt enkelt inte tillräckligt bra ut.
  • Intelligenta hajar: Hajen från 1975 var inte dum, men den var mer en till synes ostoppbar naturkraft; ett rovdjur som obarmhärtigt följde sina instinkter.

Open Water (2003)

Open Water erbjuder ett intressant grepp i hajgenren: Två dykare blir övergivna till havs efter att deras expedition glömt dem där. Vattnet runtomkring dem börjar snart fyllas med allehanda hajar och situationen blir alltmer allvarlig. Filmen bygger inte på en massa specialeffekter utan på psykologisk skräck, vilket fungerar förvånansvärt bra. Filmen fick två uppföljare, från 2006 och 2017, dessa har vi dock inte tagit del av.

The Shallows (2016)

Blake Lively spelar en surfare som lallar runt i bikini och våtdräkt i större delen av den här filmen. När hon surfar på en avlägsen plats blir hon attackerad av en vithaj. Hon lyckas kravla sig upp på en grynna bara för att se att vithajen cirkulerar runt henne, vilket gör att hon inte kan ta sig iland. Retsamt, i och med att fastlandet bara är några hundra meter bort. Filmen fungerar delvis, men slutscenerna är såpass löjliga att den inte ger några bestående intryck.

47 Meters Down (2017)

Två systrar sätter sig i en rostig hajbur utanför Mexikos kust, omgivna av vithajar. Kranen som håller buren kopplad till båten brister och de sjunker till 47 meters djup. Hajarna agerar aggressivt vilket gör det svårt att ta sig upp till ytan och undvika dykarsjuka. Filmen visar en kamp mot hajar såväl som mot syrebrist. Regissören Johannes Roberts lyckas skapa en otäck atmosfär (enligt uppgift med hjälp av bitar av broccoli(!)) under vattnet. Hajarna är lite väl klumpiga dock, och 47 Meters Down är ganska förutsägbar.

Det var allt för den här gången 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet