Dreamcast isärmontering

Dreamcast

Här tar vi en titt på hur ett Dreamcast ser ut inuti, plus tar oss an batteribyte och lite rengöring. Jag köpte en förmodad defekt enhet (PAL) på Tradera som varken snurrade några skivor eller gav bild. Felsökningen blev enklare än jag trodde. Följ stegen nedan för att öppna ditt Dreamcast. Du behöver endast en eller ett par kryssmejslar.

Steg 1: Ta bort modemet och skruva bort de fyra markerade skruvarna på enhetens undersida. Lyft av överdelen.

Dreamcast undersida

Steg 2: Så här ser Dreamcastet ut inuti. Nätdelen sitter till vänster i bild. Till höger om den sitter laserenheten. Längst ner sitter joystickportarna, och längst till höger fläkten. Under allt detta sitter moderkortet. Börja med att skruva loss nätdelen, följt av joystickportarna. Vill du rengöra fläkten kan du även ta loss den. Efter detta skruvar du bort laserdelen. Skruvar som är dolda på bild är markerade med pilar. Hittar du något fel i bilden? CMOS-batteriet som ska sitta ovan joystickportarna saknades av någon anledning! Detta var anledningen till varför enheten inte samarbetade!

Dreamcast inside

Steg 3: Skruva loss dessa åtta skruvar för att komma åt moderkortet. Ser du de vita piggarna som sticker upp nere till vänster? Ett vanligt fel är att Dreamcastet stänger av sig själv då och då. Det beror på att dessa piggar är oxiderade eller smutsiga. Rengör dem med alkohol eller elektronikrengöring så är det problemet löst!

Dreamcast inside 2

Steg 4: Dags att byta cmos-batteriet. Om ditt Dreamcast hela tiden vill att du anger nytt datum / tid är det detta batteri som är slut. Löd loss den gamla hållaren som sitter fast på batteriet. Byt ut den mot en ny hållare som möjliggör att byta ut batteriet. Dessa hållare finns att köpa på t.ex. eBay, Tradera, eller en välsorterad elektronikbutik (jag köpte den på bilden nedan på Kjell och Company). Notera att det batteri som sitter i ditt Dreamcast _inte_ är ett vanligt CR2032 batteri, men att det är ett sådant jag använder i bilden nedan. Det batteri som sitter i Dreamcastet är laddbart, vilket innebär att du måste installera en diod i anslutning till den gröna komponenten till vänster om batteriet, för att stoppa konsolen från att försöka ladda det nya (icke-laddningsbara) batteriet.

Dreamcast cmos battery

Steg 5: Klart! Här är Dreamcastets moderkort. Texten till vänster avslöjar att det rör sig om en modell VA1 som är en av de vanligaste modellerna. Jag passade på att spraya lite elektronikrengöring i diverse kontakter. I övrigt var denna enhet förträffligt ren, till skillnad från den Gamecube jag jobbade på häromdagen. Montera ihop ditt Dreamcast i omvänd ordning!

Dreamcast motherboard VA1 PAL