Filmer om Steve Jobs

Steve Jobs

Efter att IT-gurun och Apples grundare Steve Jobs avled 2011 har det kommit ett par filmer baserat på hans liv. I detta inlägg skriver vi om dessa plus andra filmer värda att nämna. För att få större förståelse för bakgrunden till filmerna kan det vara bra att ha läst Walter Isacssons biografi där läsaren får inblickar i både den privata och publika sfären av Jobs liv.

Steve Jobs (2015)

Regisserad av Danny Boyle med Michael Fassbender i rollen som Jobs får vi följa Apples grundare bakom scenerna på hans berömda produktpresentationer. Hur mycket den är baserad på Jobs riktiga liv är omdebatterad, men förmodligen har Boyle tagit sig diverse friheter. Bakom scenerna får vi följa relationen till dottern, Lisa-Brennan men även till nära medarbetare. Dessa utvecklas över tid och påverkas såklart av Jobs personlighet och högt ställda krav på perfektion.

Jobs (2013)

Ashton Kutcher gör rollen som Steve Jobs, regisserad av Joshua Michael Stern. Kutchers roll blir ibland en smula överspelad och stereotyp men denna film är en småtrevlig rulle du kan se när du har lite tid över. Enligt uppgift följer storyn verkligheten tämligen väl även om detta innebär att regissören inte riktigt får utlopp för någon speciell vinkel. Du ser vad du får och detta är gott nog.

The Lost Interview (2012)

1995 gjorde Robert X Cringley en 70 minuter lång intervju med Steve Jobs. Man trodde länge att originalbandet var borta men lyckades hitta det. Resultatet är att vi får höra Jobs själv berätta om hur Apple grundades, om sin syn på Microsoft, kreativitet, lagarbete och Internet med mera. Den stora behållningen med intervjun är så klart att det är Jobs egna ord som är storyn. Han talar ingående om sin syn på nämnda ämnen och vi får en unik inblick och förståelse för ikonens syn på hur människan skriver in kreativitet och värden i hård- och mjukvara.

Pirates of Silican Valley (1999)

Detta verk gör egentligen det övriga Jobs-filmer misslyckas med tillsammans: Den fångar upp viktiga steg i Apple’s utveckling, utan att lägga allt fokus på Jobs, plus mixar in en portion humor. Regissören är tämligen okänd, Martyn Burke och Noah Wyle som Steve Jobs känner vi främst igen från diverse TV-serier. Pirates of Silicon Valley släpptes aldrig på bio utan är en TV-film och har budget därefter. Den blandar skådespeleri med fiktiva dokumentära inslag vilket blir en lyckad mix. Perioden och händelserna som filmen behandlar är hyperintressant, där man bygger upp konkurrensen mellan Apple och Microsoft, Steve Jobs och Bill Gates. Ett måste!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *