Dreamcast handkontroll

Dreamcast controller

I detta inlägg tar vi en titt på insidan av en Dreamcast handkontroll. Vi köpte en (smutsig) kontroll på Tradera som vi passade på att rengöra samtidigt som vi fotograferade bilderna i detta inlägg. Handkontrollerna till Dreamcast har fått blandat mottagande: somliga älskar dem och andra avskyr dem. Kontrollen består av en analog joystick och en digital styrplatta. Fyra knappar, en startknapp och två ”triggers” på baksidan. Sladden är fäst i nedre delen av gamepaden och i toppen finns utrymme för två expansioner i form av t.ex. en Visual Memory Units (VMU, som vi tar en titt på i ett annat inlägg) och rumble / vibrationspack, eller ytterligare ett minneskort.

Dreamcast handkontroll: insida

Som synes på bilden nedan var vårt exemplar av controllern smutsigt. Utsidan rengörs enklast med isopropanol. För att få bort damm och smuts från skårorna använde vi baksidan på en nål som är lagomt tunn, men inte för vass så att kontrollen blir repad. På baksidan sitter sex synliga skruvhål (markerade i rött på bild 2). Öppna dessa med en vanlig Philips skruvmejsel för att öppna handkontrollen. Sedan sitter det ytterligare fyra skruvar (två blanka, två svarta, markerade på bild tre) på kretskortet. Skruva bort dessa så kan du ta loss kortet och knapparna!

Dreamcast controller (dirty)

Smutsig handkontroll

Dreamcast controller disassembly

Skruva loss dessa sex skruvar för att öppna handkontrollen.

Dreamcast controller disassembled 0

På insidan sitter ytterligare fyra skruvar.

Dreamcast handkontroll: rengöring

Som synes är gummit på denna kontroll väldigt geggiga. Vi rengör dem + knapparna genom att bada dem i ljummet vatten och tvål, eller diskmedel. Kretskorten kan du rengöra med isopropanol. Nu kan du även kontrollera så att alla gummin är hela. Om de har sprickor måste du antingen köpa nya, eller byta ut dem mot delar från en annan handkontroll. Tyvärr var ”upp” och ”ned” trasiga på denna kontroll vilket gör att vi måste hitta ersättningar. Notera den vita plastkulan som sitter i mitten av styrkrysset: tappa inte bort den eftersom den är vital för handkontrollens funktion!

I övrigt är det en väldigt robust konstruktion. Den analoga spaken, som är isärmonterad på bild tre nedan är betydligt rejälare än t.ex. spakarna på Playstation 2. Ev. kan man sätta en klick silikonolja på den för säkerhets skull (tips: få inte silikonolja på golvet, det blir väldigt halt!). Var noga med att notera hur den sitter ihop när du monterar isär den, för att underlätta när du ska sätta ihop den igen.

Smutsiga kontakter: rengörs bäst i tvål och vatten (eller diskmedel).

Den analoga spaken isärmonterad.

Rent och snyggt!

Rengör även baksidan på kretskortet, och triggerknapparna. Lite kontaktspray gör susen för expansionskontakterna!

Sedan kan du montera ihop allt i omvänd ordning. Det kan vara lite trixigt att få alla gummin att sitta på plats, men det är en skapligt straight-forward procedur. Grattis till en ren handkontroll som förhoppningsvis skänker dig många års spelande framöver!

Färdigt!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *