Renovering av Game & Watch Donkey Kong

Donkey Kong

I detta inlägg ger vi oss på att återställa ett stackars Game & Watch Donkey Kong som blivit rejält misshandlat av tidigare ägare. Det klassiska handhållna spelet från Nintendo ingick i en deal på Tradera tillsammans med två trasiga Gameboys, varav ett är återställt (den processen beskriver vi i ett tidigare inlägg). I alla fall, i detta skick var Donkey Kong när vi fick det:

Misshandlat Game & Watch 1Misshandlat Game & Watch 2

Spelet hade följande fel:

  • Smutsigt
  • Fel batterilucka (passar knappt + fel färg)
  • Plastbiten som ”håller ihop” spelet i mitten när det är hopvikt har gått av
  • Repor.
  • Värst av allt: Någon har tagit bort bakre etiketten och målat med svart tusch över hela spelet!

Initialt var tanken att inte behöva måla spelet, så vi provade att ge det ett bad i t-röd för att lösa upp bläcket. Etanol är skonsamt mot plast, men kan ta bort bläck. Vi går inte igenom hur vi öppnar spelet i detalj i detta inlägg, men du behöver i stort sett ta bort 5 + 4 skuvar (du ser skruvhålen nederst i bild) plus löda bort två kablar från insidan till högtalaren som sitter fäst i ena delen. Sedan hittar du ytterligare 5 + 4 skruvar inne i spelet. Kom ihåg: långa skruvar = externa och korta skruvar = interna när du ska sätta ihop spelet igen. En mer detaljerad guide till detta hittar du på denna sida.

Tyvärr var bläcket så ingrott, särskilt i de delar av spelet som hade lite grövre ytor, att resultatet inte blev jättebra. Stor skillnad gentemot det initiala skicket, men fortfarande rätt fult.

Game & Watch rengjort med t-röd

Insida Game & Watch

Insidan såg dock bra ut. Alla knappar och gummidelar var i fint skick. Här behövdes endast lite rengöring. Vatten och tvål fungerar bra på de mekaniska delar plus polariseringsskärmarna. Det är bra att komma ihåg vilken ordning skärmdelarna ligger i när man ska sätta ihop spelet igen. Från topp till botten har du:

Övre polarisering
Övre grafik
Glasskärm
Undre grafik
Undre polarisering

Skärmen blir mörk om du satt ihop dem fel. Nedan är delarna på torkning.

Flatkabel Game & Watch

Flatkabeln var tack och lov oskadad. Den är knepig att byta, men går att laga med koppartejp, som kan ses i denna Youtubevideo.

Dags för målning. Efter att ha täckt över de delar som ej ska målas grundade vi med ”Uniform Grey” från Army Painter. Sedan sprayade vi med orange sprayfärg från Biltema. Den används egentligen till lackförbättring på bilar, men var den närmaste kulören vi hittade som matchade originalet (Biltemas färg är något ljusare). Sprayen är inte helt optimal att jobba med på mindre ytor då den har en förmåga att spridas lite ojämnt, men den funkar om man jobbar med flera tunna lager. En av de repade ytorna bättrades på något med spackel. Förmodligen hade ett finare spackel kunnat ge en slätare yta.

Täckta ytor

Grundade ytor

Målade ytor

Sen var det bara att montera ihop spelet igen. Glöm inte att löda tillbaka högtalarkablarna. Testa sedan att sätta i två LR44-batterier och se att allt ser ut som det ska på Game & Watch-skärmarna.

Game & Watch Display

Till sist behövde vi hitta ett sätt att återskapa etiketten på baksidan av spelet. Vi hittade ett inscannat Donkey Kong på nätet (tack Retro Video Gaming!). Det var lite lurigt att hitta ett företag på nätet som kunde göra skräddarsydda klistermärken på vinyl, men till sist hittade vi en lösning hos stickerapp.se. Tur att vi la 4 etiketter bredvid varandra, för den första råkade vi sätta upp-och-ner och den andra blev misslyckad. Tredje gången gillt!

Etikett Donkey Kong

Det slutgiltiga resultatet är inte perfekt, men mycket bättre än det skick spelet var i när vi fick det. Det som återstår att göra är att 3D-scanna och skriva ut + måla en korrekt batterilucka, bättra på färgen på vissa ställen, och städa upp den lite mer noggrant från metallytorna. Eventuellt går det även att återskapa plastbiten som håller ihop spelet när det är hopvikt med en 3D-utskrift.

Game & Watch Donkey Kong restored

Game & Watch Donkey Kong restored 2

Det var allt för denna gång. Detta var ett roligt litet projekt där resultatet knappast kunde bli sämre än utgångspunkten. Visst, det finns en poäng med att behålla produkter i originalskick till (nästan) varje pris, men i det här fallet var det nog rätt val att sikta på att återställa objektet till någorlunda kosmetiskt skick.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *