Wico Command Control Bat Handle reparation och rengöring

Wico Command Control Bat Handle

Wico Command Control är ännu en i raden av klassiska joystickar jag har fått äran att jobba med. Tidigare har jag reparerat en Q Stick (även den från Wico) och en TAC-2 från Suncom. Denna joystick köptes tillsammans med två andra joysticks som samtliga hade diverse defekter, inklusive avklippta kablar. Kosmetiskt är denna Wico Command Control (eller ”Bat Handle” som den även kallades eftersom handtaget liknar ett slagträ = bat på engelska) i fint yttre skick, men insidan hade en sotig beläggning som luktade garage. Jag har ingen aning om denna beläggning bildats, men jag har sett liknande på andra joystickar av samma typ. Steg ett blev såklart att rengöra joysticken! Du kommer åt insidan på Wico Command Control via fyra skruvar i botten. Ytterligare information om denna serie av joysticks (som kommer med olika handtag) finns på S-config.com.

Wico Command Control, steg 1: Rengöring

Bilden nedan visar skillnaden när jag gnuggat halva undersidan av ”knappen” med alkohol. En fantastiskt skitig joystick! Isopropanol löser det mesta dock, och skadar inte plasten. I detta fall hade jag nog kunnat gnugga i flera dagar med papper, tandborste och topz, men resultatet på bilderna nedan fick duga.

Wico Command Control, steg 2: Isärmontering

För att montera isär joysticken helt lyfter du helt enkelt ut kabelhärvan med metallklämmorna (redan gjort på bilden ovan). Ta en bild före detta steg så du ser på ett ungefär hur klämmorna ligger. Det gör att du får rätt kabellängd mellan metallklämmorna när du ska montera ihop joysticken igen. Som synes är konstruktionen tämligen enkel, men robust. När du rör spaken eller trycker på någon av knapparna (beroende på om du valt ”base” eller ”stick via omkopplaren) kortsluts klämmorna och skickar signal till din enhet, t.ex. en Commodore 64.

För att montera isär skaftet drar du den vita cirkelformade plastbiten nedåt. Sen lossar du på fjäderbrickan för att få loss delarna. Kom ihåg hur de satt. Nedifrån och upp:

  • Vitt ”tefat” i plast
  • Fjäderbricka
  • Rund plastdetalj
  • Fjäder
  • Inuti plasthuset (som består av två delar):
  • Rund metallbricka, silverfärgad
  • Fyrkantig metallbricka med gummitrissa
  • Rund, mörk bricka (mjukare)
  • Inuti handtaget: 
  • Ett plastskaft med fjäder som utgör knappen på spaken (ej med på bild)

Jag la metalldelarna i vinäger för att ta bort den värsta korrosionen (det var inte så jättemycket). Sen rengjorde jag resten av delarna med alkohol efter bästa förmåga. Slutligen monterade jag ihop delarna enligt ordningen ovan.

Wico Command Control, steg 3: Kabeln

Till slut upprepar jag samma steg som när jag fixade Q Sticken: lödde ihop kablarna med en ny joystickkabel som jag satt ett kabelskydd (från Ebay) på. Kabelskyddet har lite för stor diameter, vilket kan fixas med en vass kniv (jag undviker helst att göra åverkan på joysticken). Det var samma färgstandard på kablarna som på Wicos Q Stick. Jag använder krympslang för att skydda området där kablarna lötts ihop. Nu är det dags att testa så allt fungerar med hjälp av min joysticktestare. Det fungerade fint!

db9 joystick cable colors

Fötterna under joysticken var i fint skick, men limmet började släppa. Som en sista touch innan jag skruvade ihop joysticken fäste jag dem med lite superlim. Klart!

Klart! Visst är Wico Command Control en otroligt tjusig joystick!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *