Wico Q Stick reparation

Q stick disassembled

Jag ropade nyligen hem tre trasiga joystickar på Tradera: En Tac-2, en Wico Command Control och en Wico Q Stick. Samtliga joystickar hade avklippta kablar av någon anledning. I detta inlägg fokuserar jag på reparationen av Q Sticken. Q Stick är lite av en avart: en budgetjoystick tillverkad i Kina för den Europeiska marknaden. Designmässigt påminner den om Tac-2 (en variant av Tac-2 tillverkades också i Kina, den känns igen på de röda (istället för orange) knapparna och svart (istället för kromat) handtag).  Intressant nog vann Q Stick pris som bästa joystick i ett test i Datormagazin 1992. Själva testet var en smula egendomligt:

 • Bilderna på Suncom Tac-2 och ”Suncom Wico” Super Three-way har blandats ihop.
 • ”Suncom” Q-stick vinner testet. Men Q Stick tillverkades av Wico såvitt jag vet? Och den är knappast i samma division som Tac-2 och andra kvalitetsjoysticks från den här tiden, även om priset (89 kr) är attraktivt.
 • Enligt denna diskussionstråd från 1996 köptes Suncom av Wico 1989, vilken kan förklara blandningen av namnen.

DMZ joysticktest

I alla fall, Q Sticken var i följande skick när jag fick den. Avkapad kabel, och saknar ett par fötter på undersidan, men i övrigt gott kosmetiskt skick. Visst är den rätt vacker med sin röd-svarta design?

Q stick

Q stick disassembled

Steg ett var naturligtvis att laga kabeln. Jag beställde några förlängningskablar för db9-joysticks på Ebay. Sen tog jag isär ena änden och skalade av dem, och gjorde även samma sak med kablarna i joysticken. Det är värt att notera att kablarna är ganska spröda och sköra. Gissningsvis kommer många av dessa stickor att behöva nya kablar inom några år. Via kontakten och ett kopplingsschema jag använde när jag tillverkade en joysticktestare för några veckor sedan parade jag ihop färgerna på kablarna. Jag köpte även en bunt kabelskydd på Ebay för att snygga till det där kabeln ska in i joysticken. Notera att förra ägaren verkar ha använt rikligt med vaselin eller liknande medel i joysticken. Dessa joystickar har ofta lite smörjmedel för att reducera nötning och friktion, men detta verkade vara lite väl mycket. Vi återkommer till det.

Cables

db9 joystick cable colors

Cable protector

Sedan var det bara att börja löda plus värma på krympslangar, och placera kablarna i joysticken.

Q stick cables soldered

Q stick assembled cables 2

Klart! (Trodde jag). Nu var det bara att skruva ihop joysticken och testa så allt fungerade med joysticktestaren. Det visade sig att Q sticken hade problem med centreringen: Den blev fast i ett läge. Dags för felsökning.

Q stick centering problem

Det verkade som att ”kulan” längst ner på handtaget tar i botten och inte fjädrar tillbaka ordentligt. Dessutom verkar jordkabeln i skaftet hamna för långt ner och störa. Märkligt. Jag läste om liknande problem med joysticken på en annan sida för ett tag sedan där ägaren inte hittade något fel och trodde att det rörde sig om ett designfel. Kan det verkligen vara så illa? Min initiala lösning var att sätta ett par distansbrickor på varje skruv (3) som håller ihop joysticken. Det fungerade bra, men jag var ändå en smula förbryllad. Jag antar att förra ägaren försökte lösa det här problemet med vaselinet…

Skruvar och distanser

När jag satt och jobbade med en Tac-2 slog dock en tanke mig: Designen av ”skalet” är precis samma. Men, en detalj fattades i Q sticken: Den svarta plattan nedan, som skulle göra att det övre höljet höjs med någon / några millimeter.

Q stick centering problem 3

Så, jag ”lånade” plattan från en trasig kinesisk Tac-2 och placerade den i Q sticken. Passade perfekt, och det löste problemet. Jordkabeln var dock fortfarande en smula lurig, så jag valde att löda fast den direkt lite högre upp på metalldelen ovanför kulan.

Q-stick centering problem solved

Q stick ground wire soldered

Nu fungerar joysticken perfekt, och jag använder den med fördel med min Raspberry pi-baserade Commodore 64c. Jag är dock fundersam över en sak: Har förra ägaren tagit bort den svarta plattan, eller fanns den aldrig där i originalutförandet? Någon som vet något om detta får gärna kontakta mig, eller kommentera nedan.

Edit: en läsare kommenterade att fjädern trycker ner kulan över tid. En smidigare lösning på det här problemet är att ”trycka upp” kulan igen!

Q stick fixed

Det enda som återstår är att hitta ett par lämpliga apparatfötter, så är reparationen komplett!

5 Comments

 1. Findecanor

  Jag kommer ihåg att en trasig TAC-2 jag tog isär för lääänge sedan också hade något vaselin-liknande i mitten.
  Den hade brickor för knapparna, så den var nog inte kinesisktillverkad.

  Reply
  1. Dreamcast (Post author)

   Hej, jo de brukar ha lite smörjmedel för att minska nötning och friktion. I denna joystick var det väldigt generöst applicerat, vilket fick mig att undra om förra ägaren satt dit lite extra.

   Reply
 2. Urban Gurgelgubbe

  Ovanlig joystick den där Wico Q stick. Sällan man ser dem på ebay eller Tradera. Jag ropade dock in en på Tradera som hade exakt samma 2 problem som din; kulan gick i botten och jordkontakten tog emot ett av kontaktblecken så en joystickriktning var hela tiden aktiv – i auktionstexten skrev dock säljaren att den fungerade vilken jag dock omedelbart noterade att den inte gjorde. Den saknade också den svarta ”ramen” runt kulan. För att lösa båda problemen krävs således både att lyfta styrpinnen axiellt samt att flytta jordkontakten. Jag har dock ännu inte orkar testa detta. Kan bara förklaras som ett konstruktionsfel eller att något missats i samband med att den skruvades ihop i fabriken. Intressant då att just denna joystick vann bäst i test i DMZ 1992. Deras kan alltså inte ha haft dessa problem.

  Reply
 3. Urban Gurgelgubbe

  Hittade felet !! Fjädern som centrerar joysticken är ganska kraftig vilket gör att kulan och dess lilla pinne med tiden pressas nedåt i joysticken. Lösningen är att pressa kulan axiellt uppåt igen i ”handtaget”. Då blir kulans position korrekt igen och den tar inte i mot botten. Även jordkontakten hamnar då högre upp och inga falska signaler erhålls. Detta kan nog behöva upprepas allteftersom fjädern på nytt pressar kulan nedåt i joysticken.

  Reply
  1. Dreamcast (Post author)

   Snyggt löst! Jag ska testa pressa upp kulan på min Q stick joystick också, och uppdatera inlägget. Toppen!

   Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *