Victor V386MX

Victor-V386MX-moderkort

I detta inlägg skriver jag om ett av mina förvärv på Tradera: En ”svensk” 386:a: Victor V386MX. Jag ropade hem den för 500 kr (2019). Jag minns när jag besökte Myrorna någon gång tidigt 2000. Då stod dessa och samlade damm för 50 kr styck i ett hörn. Tack vare trender såsom Retrogaming och Dosgaming, har äldre datorer gått upp i pris rejält.

Victor V386MX

Victor V386MX specifikationer

CPU: 386 SX 16 MHz
Minne: 4 mb (expanderbart via 30-pins minnen)
Floppy + IDE controller

Datorn har en rätt unik formfaktor för att vara en 386:a. Den är riktigt slimmad. Luckorna i fronten är 3.5 tums uttag. CPU, minne, VGA + IDE kontroller sitter på ett ISA-kort enligt nedan.

Byta ut / reparera Dallas RTC DS1287

Realtidsklockan, Dallas RTC DS1287 var slut när jag fick datorn, så ett första steg var att koppla ett 3V-batteri till denna. Först installerade jag en sockel på moderkortet. För att komma åt ”batterikontakterna” på realtidsklockan får man slipa sig fram till PIN 16 och 20, sedan rengöra polerna, kleta dit lite flux och löda dit ett par kablar, som man sedan fäster i ett 3V-batteri.

Dallas RTC socket
24-håls sockel för Dallas RTC.
Dallas RTC fix.
Kablar fastlödda på pin 16 och 20.
Tack IKEA för batteriet! 🙂

PS2toDIN

Sen behövde jag en PS2 till DIN adapter för att koppla in ett tangentbord. Har tyvärr inget gammalt tangentbord med DIN-kontakt liggandes. Fick beställa en adapter från brittiska eBay. Testade för skojs skull att även fråga på Kjell och Company men det bäste den unge herrn i kassan kunde erbjuda var PS2 till USB.

PS2 till DIN

IDE2CF

Som lagringsmedia installerade jag ett 4 GB Compact Flash-kort. Jag beskriver den proceduren närmare i följande länk: hur installera MS-DOS på ett IDE2CF-kort på en dator utan floppy. Tack vare Ontrack Disk Manager kan jag använda stora partitioner (2gb) även på en äldre dator.

OPL3LPT

Som ljudkort i denna dator valde jag ett OPL3LPT-kort jag haft liggandes ett tag. Perfekt för Adlib-stöd i äldre DOS-spel!

OPL3LPT

Nu saknar jag endast en seriell mus så är bygget klart!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *