Joysticktestare för db9 (Amiga, Atari, Commodore 64, med flera)

Jag har nyligen ropat in några trasiga joystickar (Tac-2, Wico Command Control med flera) på Tradera. Bland annat är kablarna avklippta av någon anledning. Så, efter att jag lagat dem ville jag ha ett snabbt sätt att testa så de fungerar innan jag pluggade in dem i en riktig joystickport. Ett smidigt sätt att göra det är att bygga en joysticktestare. Idén är enkel: Du kopplar in joysticken till en låda med fem lysdioder som lyser när du rör joysticken upp/ner/vänster/höger och trycker på knappen. Jag sökte inspiration på Youtube och hittade två videos: 1. Kretskortsbaserad joysticktestare, och 2. apparatlådebaserad joysticktestare. Mitt projekt fick bli en blandning av dessa. Video 2 använde ett 12V batteri i lådan vilket är lite overkill för lysdioder. Jag bestämde mig för att köra på låda, men med ett 3V batteri inuti, och lämpliga motstånd. Jag köpte delarna för denna prototyp på Kjell och Company. Det går förmodligen att få tag i dem billigare om man letar lite på nätet, alt har en del material liggande. Inköpslista:

  • Apparatlåda.
  • db9 kontakt hane, för inbyggnad.
  • Batterihållare för CR2032.
  • Lysdioder.
  • Motstånd (om lysdioderna inte har inbyggt motstånd).

Jag använde 50 ohms motstånd baserat på att jag har en strömkälla på 3 volt som ska driva 5x 2v(ish) LEDs.

Så gjorde jag, steg för steg:

  1. Borra lämpliga hål i apparatasken (för lysdioderna + db9-kontakten)

Det hade förmodligen kunnat göras något prydligare om jag haft en vettig Dremel och inte en billig kinesisk kopia 🙂

Apparatask

2.   Löd fast kablar på db9-kontakten.

Så här ser ser layouten ut för en joystick med 4 directions och 1 fire button. När man trycker på knappen och / eller rör joysticken åt något håll kopplas alltså den dioden ihop med +plus och jord. Jag är absolut ingen expert på elektronik, så skicka gärna feedback på kopplingsschemat!

9db joystick port

kopplingsschema joystick tester

db9 med kablage

3. Anslut lysdioderna till db9-kontakten

Det blir prydligt med krympslang över lödningarna.

Cables and diods

4. Koppla ihop motstånden till en kabel som ska kopplas till +plus-sidan på batterihållaren

resistors

5. Koppla ihop motstånden och dioderna. Anslut +plus till ena batteripolen, och dra en kabel från jord till db9 porten.

Cables

6. Stuva in allt i apparatasken

Jag hade först tänkt att använda lysdiodshållare alternativ någon form av lim, men asken är så kompakt att de hålls på plats ändå.

Joystick tester inside

7. Klart! Testa genom att koppla in en joystick! Se video längst ner i detta inlägg.

Överlag ett lyckat projekt, även om det hade gått att snygga till hålen för dioderna och db9-kontakten en aning. Håll utkik efter fler inlägg där jag reparerar joysticks!

Joystick tester

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *