Fankulturen runt Dreamcast (anno 2003)

Dreamcast

Jag surfade runt på Wayback Machine och hittade följande text om fankulturen kring Dreamcast som jag skrev för en sajt som hette ”DreamcastZone-SE” 2003. Kul nostalgi!

Fankulturen runt Dreamcast

Officiellt är Segas konsol Dreamcast död. Den har slutat tillverkas och det finns få TV-spelsbutiker som fortfarande säljer spel till den. På nätet lever den dock vidare. Hemgjorda spel, portningar, mediespelare och ett drös med emulatorer gör att Segas konsol nu är mer levande än någonsin.

Vad var det då som gjorde att de Dreamcast misslyckades på marknaden? En anledning kan vara att konsolen släpptes vid en dålig tidpunkt. När Dreamcast släpptes hade Sony och Microsoft annonserat releaserna av Playstation 2 respektive X-box. De båda konsolerna har till skillnad från Dreamcast sina spel på DVD vilket gör att man kan använda dem både som spelkonsol och DVD-spelare. Dreamcast har sina spel på CD vilket gör att konsumenterna kan ha uppfattat den som en konkurrent till den äldre generationen konsoler som Playstation 1. (Själv tror jag att Dreamcast varit kung på tronen idag om man skickat med ett Sonic-spel med basenheten istället för megafula chu-chu rocket).

Jag införskaffade ett Playstation 2 för ett tag sen. Min förhoppning var att det skulle finnas lite roliga applikationer och spel tillgängliga via Internet eftersom konsolen kunde läsa både CD- och DVD-skivor. Men icke. Vilken besvikelse. Om jag mot förmodan skulle hitta en rolig emulator eller mediespelare och bränna den på en skiva så måste jag ha ett modchip, d.v.s. låta någon öppna och löda i basenheten, vilket innebär att garantin utgår. Playstation 2 klarar inte ens av VCD-filmer i befintligt skick vilket är lite väl dåligt. Det slutade med att jag mest använde min konsol till DVD-spelare vilket kändes som ett slöseri. Av en slump råkade jag surfa in på DCemulation, en sida tillägnad emulatorer för Dreamcast. Jag blev minst sagt imponerad, där fanns en mängd emulatorer och annat skoj under utveckling. Bland annat MP3/VCD/DivX-spelare, portningar av populära PC-spel som Doom, Quake, emulatorer av arkadspel, konsoler, gamla datorer m.m. Jag tvekade inte en sekund utan bytte helt enkelt bort mitt Playstation 2 mot ett Dreamcast.

Sen jag genomförde bytet har jag mer och mer kommit i kontakt med fankulturen runt Dreamcast. Det pysslas med lite av varje på Dreamcast-arenan just nu. Mitt syfte med den här artikeln är att ge exempel på mjukvara gjord av ”vanliga” användare, som finns att ladda hem gratis.

Spel
Många av de hemgjorda spelen till DC handlar om portningar. De flesta från PC. ID Softwares first person shooters som var populära under 90-talet finns nu tillgängliga för Dreamcastägare. Descent, Doom, Quake, Hexen, Wolfenstein m.fl. finns i mer eller mindre färdiga versioner. Det finns även några portningar av linuxspel. Deathchase 3D och Freecraft är några. Man arbetar även på specialportningar som klarar de tidiga äventyrsspelen från Lucasarts och Sierra.

Emulatorer
Emulatorer finns för de flesta gamla konsoler och datorer. Nintendo (DCNester), Super Nintendo (SNES9XDC) och Gameboy (GNUBOY) emuleras perfekt till Dreamcast. Det finns naturligtvis emulatorer för Master System och Mega Drive också. Andra emulatorer som är värda att nämna är DC64 (Commodore 64), och Mame (arkadspel).

Applikationer
Dreamcast är långt ifrån bara en spelmaskin. Med ett tangentbord och en mus kan du köra Linux eller FreeBSD på din konsol! Tänk dig t.ex. att köra apache som webbserver på ditt Dreamcast med ethernet-adapter.

Vill man hellre spela MP3:or eller se på film är detta fullt möjligt. DCMP3, DCDivX är två applikationer som kan vara nyttiga. Eller varför inte använda ditt Dreamcast som foto-cd visare med programmet ”Slideshow”.

Summering.
Det finns fankulturer runt de flesta ”döda” konsoler. Folk spelar och samlar fortfarande på gamla spel till Master system och NES. Men sällan har kulturen sett ut som den gör till Dreamcast. Tack vare
a) CD-mediet
b) kraftfull hårdvara + tillbehör

Detta gör Dreamcast till så mycket mer än bara en konsol. Fansen samlar inte bara frenetiskt på spel, de hjälper till att skapa mjukvara till konsolen och i och med detta lever den för alltid vidare, inte bara i våra hjärtan utan som en maskin vilken vi kan använda både till nytta och nöje.

Nyttiga länkar:

DC Emulation
DC evo
Consolevision

-Artikeln skriven den 14 Juni 2003.

2 Comments

 1. Tobias

  Kul läsning!
  Jag har haft en Dreamcast sedan cirka 2005, men den har oftast stått i skuggan av min Gamecube. Men den sista tiden har jag mer och mer fått upp ögonen för Dreamcasten. Och det är så häftigt hur mycket nyutvecklade spel som fortfarande säljs till den. Wave games, dragonbox och pixelheart har ett stort utbud. Just nu nöter jag Daytona USA 2001 men efter det kanske det blir en beställning av Rush Rush Rally eller nysläppta Intrepid Izzy

  Reply
  1. Dreamcast (Post author)

   Tack! Ja, visst är Dreamcast en härlig konsol!

   Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *