Hyundai P5000M – LapPower ”HemPC”

Hyundai P5000m

I det här inlägget skriver jag några rader om Hyundai P5000M-serien. Jag köpte nyligen en sådan burk på Tradera, och anledningen var att det var en sådan min far köpte via det statliga ”HemPC”-reformen på 1990-talet (jag tror det var 1997 eller 1998, läs mer längst ned på denna sida). Ett tydligt tecken från den här tiden är ”LapPower”-loggan på datorns framsida.

LapPower

Hyundai P5000M specifikationer

MS5129
 • Denna serie maskiner kom i lite olika konfigurationer, där den största skillnaden förefaller vara processorhastigheten. Den jag köpte på Tradera hade en Pentium 133 medan den min far köpte hade en P200MMX (se uppgradering nedan).
Hyundai Midi Tower
 • 32mb EDO ram, uppgraderbart till 128mb.
 • Grafikkortet är inget att skryta med när det gäller 3D-spel (ATI Mach 64 Wincharger, se https://www.techpowerup.com/gpu-specs/wincharger.c3168). Jag köpte senare ett 3DFX Voodoo 2. Om jag hittar ett sådant till bra pris köper jag det, men jag tills dess kommer jag förmodligen nöja mig med en lite billigare 3D-accelerator.
 • Hyundai P5000M har inga USB-portar och använder en DIN-connector istället för PS2. Det finns dock en header på moderkortet plus en inställning för att aktivera USB-support i BIOS, så det borde gå att lägga till portar om man önskar det.
 • 1997 kopplade vi upp oss mot Internet via Telia 020. Initialt använde vi ett 14.4k modem, men senare uppgraderade vi till den här 56.6k-besten från Dynalink. Jag har dock inga större planer på att koppla upp datorn mot Internet.
Dynalink 56k modem

Reparationer

 • CD-rom-enheten i maskinen var trasig. Jag har tillfälligt bytt ut den mot en svart enhet. I slutet av 1990-talet köpte jag en Mitsumi cd-brännare till datorn, och jag siktar på något sådant framöver. Företrädesvis vit.
Hyundai P5000M front
 • Real-time-klockan hade slut batteri så maskinen tappade alla BIOS-inställningar när den stängdes av vilket var riktigt störande. Jag fixade problemet genom att laga RTC:n, se denna post för hur du kan göra det: Dallas RTC battery replacement. (Funkar för Dallas, Odin, Bencmarq RTC:s).
Benchmarq RTC clock replacement
 • Som nämnt ovan hade vi en P200MMX när jag var yngre, så jag köpte en cpu av en lokal säljare. Hastigheten konfigureras via SW1 på moderkortet.
Intel Pentium 200MMX cpu
 • Maskinen jag köpte kom utan ljudkort och jag minns inte vilket kort som satt i den vi hade hemma. Aztech Aureal Vortex eller Turtle Beach? I alla fall, jag vill ha god kompatibilitet med MS-DOS-spel så jag köpte ett Soundblaster CT4810 från en lokal säljare. Inget flashigt, men det funkar!
CT4810

Programvara

Windows 98 second edition blev valet av operativsystem.

Jag laddade ned BIOS från denna sida (AI78.EXE): http://ftp.mpoli.fi/pub/hardware/ROM/MSI/.

Att göra:

 • Resetknappen och hdd-LED funkar inte.
 • Byt den svarta skivläsaren mot en vit/beige.
 • Posta länkar till drivrutiner.
 • Byta ut hdd mot ett compact flash-kort.

Hem-PC reformen

I slutet av 1990-talet kunde anställda i Sverige hyra / låna en dator via skattesubventioner. Datorn kunde sedan köpas ut till begagnat marknadspris efter tre år. Beslutet om reformen togs av riksdagen1997 och den initierades 1998. Jag har dock ett minne av att min far köpte vår dator tidigare, redan 1996, och Wikipedia nämner att anställda anslutna till facken LO och TCO hade liknande erbjudanden innan hem-pc reformen.

Reformen beräknas ha kostnad skattebetalarna runt 4 miljarder kronor, en siffra som debatterats. Effekthemtagningen är svår att räkna hem. Värdet av en ökad IT-kunskap i samhället generellt ställs mot att marginaliserade grupper halkar efter ännu mer via så kallade ”digitala klyftor”.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hem-PC-reformen

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.40813/4-miljarder-notan-for-hem-pc-reformen

https://news.cision.com/se/it-foretagen/r/statskontoret-har-raknat-fel—hem-pc-reformen-ar-minst-3-1-miljarder-billigare-,c164583

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *