Raspberry Pi 3 i en Commodore 64c

C64c Raspberry pi 3 Keyrah v2

I detta inlägg bygger jag in en Raspberry Pi 3 i en Commodore 64. Syftet är att skapa en emulatormiljö för diverse gamla konsoler och datorer, men jag tyckte att känslan i C64-spelen försvann utan tangentbordet och möjligheten att använda originaljoysticks. Jag valde att använda chassit till en Commodore 64 modell c, då detta var datorn jag hade som barn. Jag har sett många varianter där man byggt in Raspberry Pi i den så kallade ”brödburksmodellen”, men få exempel på C64c.

Följande är kraven för bygget:

 • Absolut ingen åverkan på C64:an! Inte ett skruvhål eller en limklick på chassit tillåtet!
 • Fungerande tangentbord och joystickportar
 • USB-in för handkontroller till andra emulatorer
 • Möjlighet att slå av och på Raspberryn via switch på chassit

Lista på komponenter:

 • Commodore 64c chassi
 • Raspberry Pi 3
 • Powerblock för
 • Keyrah v2 för att koppla tangentbord + joystickportar till Raspberryn
 • Usb + hdmi kablage
 • On/off-knapp
 • Monteringsdetaljer (3D-utskrifter)
 • m2 skruvar / brickor / gängor

Commodore 64c Raspberry Pi steg 1: Keyrah v2

Keyrah v2 är ett riktigt trevligt kort som passar perfekt i äldre datorer från Commodore. Kortet ger dig joystick-portar och ett fungerande tangentbord som usb-enheter till den dator du väljer att koppla den till. Keyrah tillverkas av Vesalia Online och finns att köpa hos GGS-data i Sverige. Den kommer i en skön låda.

Keyrah box

Om du vill koppla intern strömförsörjning via USB till Keyrah måste du först löda på en 4-pinnars kontakt enligt nedan.

Keyrah internal usb

Till denna port lödde jag ihop en lämplig USB-kabel jag hade hemma + kopplingskablar från Kjell & company (jag tror de är tänkta att använda med Arduino).

USB-kabel

På bilden nedan är Keyrah v2 + två originalskruvar, en 3D-utskriven plastbit att montera för C64ans cartridge-port.

Keyrah v2

Den passar som sagt perfekt i datorer från Commodore, monterat i min C64c med originalskruvarna enligt nedan.

Keyrah in C64c

Commodore 64c Raspberry Pi steg 2: Raspberry pi

Det finns många 3D-modeller för att montera Raspberry pi i brödburksvarianten av Commodore 64. Layouten på C64c är lite annorlunda. Därför krävs antingen att man redigerar modellerna i till exempel SketchUp, eller filar till dem en aning. Jag valde det senare alternativet med denna modell från Thingiverse. Det enda som krävs är att fila en aning utåt på två av monteringshålen plus använda distansbrickor när man monterar Raspberryn, så passar den perfekt. 15 mm-portarna håller jag öppna på baksidan, och luckan för cartridge-porten fungerar som den är.

För att skapa gängor att skruva fast Raspberryn i värmde jag in mässingsgängor som jag köpte från Amazon. På denna detalj ska även USB-in och strömkabeln som senare kopplas till Power Blocket fästas. Dessa kablar fäste jag helt enkelt med superlim. Sitter som berget! HDMI-ut och ”vanliga” USB-strömmen kan kopplas direkt in i Raspberryn. Dongeln som sitter i en av USB-portarna är för att koppla in ett trådlöst tangentbord jag har liggandes, om det skulle behövas.

3D

Raspberry pi in C64c

3D printed mount for Raspberry pi in C64c

Adafruit

Adafruit, som jag köpte USB-kabeln av skickar med käcka meddelanden!

Commodore 64c Raspberry Pi steg 3: Power block

Till sist måste Raspberryn ha ström och en on-off knapp. Tack vare Power Block från Petrock Block kan en switch användas för att skicka shutdown till Raspberryn. Väldigt smidigt! Inledningsvis använde jag en vippströmbrytare enligt nedan, men jag bytte ut den mot en mer diskret knapp senare. På bilden återfinns C64ans LED, Power Block, on/off knapp plus kablage. Strömbrytaren och lysdioden kan enkelt kopplas till Power Block:et med kablarna. Sedan kopplade jag micro-USB kabeln som jag tidigare limmat på monteringsdetaljen till Power Blockets USB-port. Till denna port kopplar du sedan strömmen till din Raspbery pi.

Nu kopplar du även USB-kabeln från Keyrahn till din Raspberry pi. Klart!

 

Följande konfigurationer måste göras:

 • Det sitter en jumper på Keyrahn som bestämmer tangentbordslayout. Du kan välja mellan Amerikansk och tysk.
 • Jag kör Retropie på Raspberryn. Om du tex. använder VICE64-emulator bör du första gången du ställer in emulatorn använda ett externt tangentbord och välja en knapp på C64ans tangentbord för att komma åt menyn. Jag valde £ eftersom den inte används till så mycket annat. Glöm inte att spara konfigurationen! Du måste även välja att använda ”keysets” som joysticks. Konfigurera keysets genom att trycka på upp/ner/vänster/höger + fire på din joystick.
 • Power Blockets drivrutiner måste installeras. Det görs via ett script som du kan hitta mer information på samma sida där du köper Blocket (link ovan).
 • Uppdatering: För att säkra tangentbordet på plats kan det vara idé att skriva ut och anpassa monteringsdetaljer på en 3D-skrivare.

Uppdatering 2020: C64:an har blivit återställd till originalskick och jag kör numera mina spel på ”riktig” hårdvara 😉

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *