Gameboy: reparation av vanliga fel

Nintendo Gameboy

Nintendo Gameboy släpptes 1989 och blev snabbt en succé. Enheten kan beskrivas som en handhållen variant av 8-bitars Nintendo Entertainment System (NES). Utmärkande drag för Gameboy är samma kontroller som på NES, batteridriven (fyra AAA-batterier), och monokrom skärm, enkel, men robust design. Under 1990-talet släpptes Gameboy i flera varianter: Play It Loud (1995), Pocket (1996), Light (1998), Color (1998). Uppföljaren, Gameboy Advance, kom 2001.

Två vanliga fel på Gameboy: Död enhet, och ränder på skärmen

I och med att tiden går åldras och slits som bekant hårdvaran. I detta inlägg fokuserar vi på två vanliga fel som Gameboy från 1989 har:

  • Stendöd enhet
  • Blanka, vertikala ränder på skärmen

Bägge dessa fel går att fixa med relativt enkla åtgärder. Passande nog ropade vi in en enhet som hade just dessa fel på Tradera, tillsammans med ett Game and Watch som vi restaurerade i ett tidigare inlägg. Som synes på bilden nedan var Gameboyet i kosmetiskt gott skick, förutom avsaknad av skärmskydd. Ingen gulnad att tala om, och fritt från repor och större skavanker. Vi går inte in djupare på hur du öppnar ditt Gameboy i detta inlägg, men du behöver en specialskruvmejsel gjord för enheter från Nintendo. Den finns att köpa lite överallt, inklusive på Tradera och eBay. Ta bort batteriluckan och skruva loss skruvarna på baksidan så är du inne. I detta skede är det lämpligt att rengöra knappar och gummikontakter etc med tvål och vatten, samt elektroniken med isopropanol. Eventuellt kan knappgummin behöva lagas med gummilim, men i vårt fall var insidan i riktigt gott skick.

Nintendo Screwdriver

Steg 1: Fixa stendöd Gameboy

Om inget händer när du för powerswtichen till On är felet i nio fall av tio korrosion på metallplattorna som ska ha kontakt med batterierna. Dessa går att lyfta loss för rengöring. Du kan skrubba dem med lite sandpapper, eller ännu bättre: lägg dem i vinäger ett tag, så löser det upp rost och korrosion. Sätt sedan tillbaka kontakterna och vips bör ditt Gameboy nu fungera!

Steg 2: Fixa Gameboy med linjer på skärmen

Som synes nedan led vårt Gameboy av störande linjer på skärmen. Att fixa detta är lite trixigare, och kräver lite tur, men är helt klart genomförbart. Du behöver en lödkolv. Skruva upp kontrasten till max svärta. Ta bort gummiremsan från området markerat i rött nedan. Problemet med linjerna beror på att flatkabelns lödningar börjar släppa i kontakten med skärmen. Alla ljusa linjer är defekta områden som vi vill fixa. Detta görs genom att försiktigt, med Gameboyet påslaget, föra en lödkolv fram och tillbaka över det markerade området. Får du ingen effekt, skruva upp temperaturen på lödkolven. Var försiktig! Om det blir för varmt nära skärmen kan du orsaka permanenta skador (dessa ser ut som blåsvarta fläckar längst ned på skärmen). Det som händer när du värmer upp området är att lödtennet smälter ut och förhoppningsvis skapar en ny koppling. En linje är reparerad när den blir svart. Det resultat du vill ha är en helsvart skärm när kontrasten är vriden till max svärta (se bild längre ned). Ibland kan det hända att vissa linjer helt enkelt inte går att laga, så som nämnt tidigare, det gäller att ha lite tur. Visa dock tålamod och ha inte för bråttom, så är chanserna goda att du lyckas fixa ditt Gameboy! Testkör med ett spel och skruva sedan ihop allting.

Steg 3: Nytt skärmskydd

Som ett tredje och sista steg beställde vi nya skärmskydd från franska eBay. De kom med självhäftande baksida och en skyddsfilm till framsidan, mycket smidigt! Försäkra dig om att skärmen är fri från damm och fäst sedan skyddet. Nu är det bara att köra på och spela dina favoritspel som Tetris, Super Mario Land, Duck Tales, Mega Man igen!

Nintendo Gameboy

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *