Original Xbox: rengöra lasern

Your xbox cant recognize this disc

Får du meddelande om att ”Your Xbox can’t recognize this disc. Make sure it’s an Xbox game, DVD movie, or audio CD. Also check to see if the disc is dirty or damaged. Remove the disc to continue.” på din gamla Xbox? Då kan det vara dags att rengöra lasern. I detta inlägg visar jag dig hur du öppnar din konsol, och rengör lasern. Du behöver ett par torx-mejslar och en vanlig kryssmejsel för att öpnna den. För rengöringen rekommenderar jag Topz och isopropanol.

Steg 1: Öppna din Xbox

Vänd upp och ned på din konsol. De rödmarkerade områdena på bilden nedan gömmer sex stycken torx-skruvar. Ta loss fötterna och lätta på klistermärkena för att komma åt dem. Notera att Xboxen på bilden är rätt smutsig och även har en spricka i botten. Den var alltså i rätt dåligt skick när jag fick den. När du öppnar din konsol kan det vara lämpligt att även rengöra resten av den också, utöver lasern.


Separera lock och underdel. Nu ska du skruva loss tre skruvar till, som döljer sig under de rödmarkerade områdena i bilden. De är lite mindre torx-skruvar. När du lossat på dessa kan du lyfta upp hårdisken till höger (lossa flatkabeln först) och vicka den lite åt sidan för att komma åt DVD-spelaren till vänster. Lyft upp DVD-spelaren och lossa den gula kabeln, plus flatkabeln. Separera sedan DVD-spelaren från den svarta plastvaggan.

Steg 2: Öppna DVD-spelaren

Vänd upp och ned på DVD-spelaren. Skruva loss de fyra skruvarna som är markerade i rött på bilden nedan. Lyft av metallhöljet. Nu kan du rengöra lasern (se sista bilden) med en Topz indränkt i alkohol. Gnugga försiktigt några varv utan att trycka för hårt. Montera sedan ihop allt i omvänd ordning. Om lasern var smutsig bör din konsol nu kunna läsa skivor igen! Om det inte funkade kan det hända att din laser är utsliten, och den måste då bytas. Det tar vi i en annan guide!

   

Mer om Xbox

Xbox var Microsofts inträde på tv-spelsmarknaden. Den var samtida med Playstation 2 och Gamecube, och även Dreamcast. Konsolen blev en succé och fick efterföljare i form av Xbox 360 och Xbox One. Under 2000-talet kom Nintendo, Sony och Microsoft att kallas ”De Tre Stora” inom tv-spelsindustrin. På insidan är Xbox mycket lik en speldator från den tiden, med cpu från Intel och GPU från Nvidia, DVD-rom och hårddisk + nätverkskort. Operativsystemet bygger så klart på Windows. Xboxen var relativt dyr när den släpptes, men försäljningen kom igång på allvar efter en prissänkning. När folk lärde sig att ”modda” konsolen var det många som använde den för att köra emulatorer på, och som mediecenter. Tack vare en 733 MHz cpu (liknande Pentium III) kunde Xboxen hantera det mesta man matade den med i form av film och homebrew.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *