NES: Så rengör du connectorn

NES

Nintendo Entertainment System, även känt i Sverige som ”Nintendo 8-bitars”, eller ”NES”, är en tämligen robust konsol som har över 30 år på nacken. Det vanligaste felet är, förutom att handkontrollerna tagit en del stryk (går att åtgärda med nya gummin), att connectorn är smutsig eller sliten. Symtom på detta är att spelen helt enkelt inte går igång, och skärmen kan bli ”rosa”. Enklaste åtgärden är att öppna ditt Nintendo med en vanlig kryssmejsel, och rengöra connectorn. I detta inlägg visar jag hur, tillsammans med en guide för att montera isär ditt NES. Min enhet, en gammal hyrvariant i box, hade aldrig tidigare varit isärmonterad. Således är den i gott skick, förutom att den är en smula smutsig.

NES rental case

För att montera isär ditt NES, vänd den upp och ner, och lossa på de sex skruvarna på undersidan enligt bild nedan.

NES disassembly

Fortsätt med att lossa på RF-skölden (metallplåten) enligt bild nedan.

NES disassembly 2

För att lossa på connectorn: skruva loss skruvarna på den svarta plasten till vänster i bild. Ska du genomföra en full isärmontering, ta även bort resten av de markerade skruvarna nedan.

NES disassembly 3

Nu kan du ta bort connectorn. Jag använder Biltemas elektronikspray för att dränka in ett papper som jag trycker in i connectorn med ett kreditkort för att rengöra den, i kombination med topz. Isopropanol går även bra. Är connectorn sliten går det att köpa en ny billigt online.

NES connector
NES connector cleaning

Nu kan du antingen montera ihop ditt NES igen, eller fortsätta med en fullständig isärmontering. Lossade du på skruvarna till höger i bilden ovan kan du lossa på moderkortet som ser ut enligt nedan. Lossa även försiktigt på kablarna från handkontrollerna och power/reset-knapparna. Som synes är mitt exemplar i gott skick, endast lite korrosion på audio/video-enheten som jag rengjorde ytligt med vinäger. Resten av moderkortet rengjorde jag med alkohol, topz, och en tandborste.

NES motherboard

Nu kan du även skruva loss handkontrollsportarna och power/reset-knapparna enligt nedan. Jag tvättade undersidan av enheten (som hade någon slags hö(?) i sig) med tvål och vatten.

NES bottom case

OBS! Var försiktig när du rengör skalet! Den röda texten på luckan tål till exempel inte alkohol särskilt bra. När du är nöjd kan du skruva ihop ditt NES igen och förhoppningsvis har du flera år av nöje framför dig!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *