Playstation 2 (fat): Rengöring och / eller byte av laser

Playstation 2 fat

Playstation 2 som släpptes av Sony år 2000, är världens mest sålda tv-spel, med 155 miljoner sålda enheter. Konsolen markerade ett definitivt skifte i maktbalans på marknaden i och med att SEGA slutade tillverka hårdvara då deras konsol Dreamcast inte kunde konkurrera med PS2:an. Uppföljaren till Playstation från 1994 hade flera egenskaper som gjorde den populär, bland annat DVD-spelare och ett stort utbud av spel. 2004 släpptes en slimmat variant av konsolen, vilket gjorde att man brukar referera till de äldre modellerna som ”Playstation 2 fat”. I och med tidens gång får dessa, som så många andra konsoler, problem med hårdvaran. Konsoler som stöder spel på skivor innebär förvisso att spelen är billigare jämfört med cartridges, men även att laser och motorer slits. Om detta är fallet visar det sig genom ”Disc Read Error”: Antingen kan din PS2:a ha problem att läsa DVD:er, CD-skivor (den är som bekant bakåtkompatibel med Playstation 1-skivor), eller båda och. I detta inlägg visar vi hur du enkelt rengör lasern på din Playstation 2 fat, och även hur du byter ut den (även om detta inte är helt problemfritt, och det finns olika varianter av lasrar). Du behöver endast en eller ett par skruvmejslar för att genomföra steg 1 och 2 (montera isär och rengöra), medan steg 3 (byta ut lasern) även kräver en lödkolv.

Steg 1: Öppna din Playstation 2 fat

På undersidan av Playstation 2 hittar du åtta fyrkantiga ”luckor” med skruvar under. Lyft bort luckorna och skruva loss skruvarna. Du bör hitta fyra långa skruvar och fyra kortare. Lyft sedan av toppen av skalet. Sitter det fast beror det förmodligen på en svart klisterlapp på baksidan. Klös bort den. Hur insidan ser ut varierar något beroende på modell, men många PS2:or har en flatkabel som går mellan on/off-knappen och eject-knappen. Var försiktig så du inte skadar denna! Under skalet hittar du en svart rektangulär plastskiva som utgör toppen på DVD-läsaren. Den kan du lyfta bort efter att ha skruvat loss två eller fyra skruvar beroende på modell, enligt bild nedan.

Sammanfattning, steg 1:

  • Ta bort de små luckorna och skruva loss 8 skruvar på undersidan.
  • Lyft övre delen av skalet.
  • Skruva loss fyra skruvar från övre delen av DVD-läsaren.

Steg 2: Rengör lasern på din Playstation 2 fat

Laserlinsen är markerad med rött nedan. Använd isopropanol på en Topz för att rengöra den, försiktigt. Med lite tur är detta det enda du behöver göra för att din Playstation 2 ska läsa skivor igen. Det finns även ett prisma som du kommer åt genom att lyfta på det svarta plasthöljet. I vissa fall behöver även detta rengöras, men då måste du ta loss lasern (se instruktioner längre ner). Nu är även ett lämpligt tillfälle att rengöra övriga delar av din konsol, med en kombination av tryckluft på burk och alkohol.

Sammanfattning, steg 2:

  • Rengör laserlinsen med topz och isopropanol.

Steg 3: Byt ut lasern på din Playstation 2 fat

Om rengöringen inte hjälpte kan det gå att helt enkelt byta ut lasern. Det går även att justera laserns styrka med två skruvar på undersidan av lasern. Även detta är en mer avancerad manöver, så vi går inte på det i detalj (det finns massor av guider för detta steg på nätet). Vi har dock markerat skruvarna på bilden längst ned. I alla fall, för att byta ut lasern, koppla in strömmen till din isärskruvade Playstation 2, tryck på on, och eject så DVD-släden matas fram. Lossa på den markerade skruven nedan, och lyft upp hela lasern. Lossa på flatkabeln genom att lyfta på den svarta plastskenan, och notera vilken typ av laser det är. I fallet nedan rör det sig om en KHS-400B. Här kommer det krångliga: Det finns en uppsjö olika lasrar, dels Sony original, men även tredjepartstillverkare. Otaliga rapporter på nätet vittnar om att det inte är helt oproblematiskt att bara byta ut lasern, dels för att det finns olika modeller, men även för att det kan krävas viss justering för att få den nya lasern i rätt höjd och vinkel, vilken kan göras genom att skruva på det vita kugghjulet nedan, och / eller på den svarta skruven på ena sidan lasern (som ligger mot vänster räls i bild). Det kan även vara så att det är motorn som ska snurra skivorna som börjar bli trött, och då är frågan om det är värt att satsa tid på att byta ut den då det är svårare. Dessutom måste du ta bort en eller ett par lödpunkter från nya lasern av någon anledning som jag faktiskt inte vet varför: på engelskspråkiga forum kallas de ”Anti-static solder points”. De är markerade på bild nedan. För mig räckte det med att gnida lödkolven över dem lite lätt: behövde inte ens använda tennsug. Var dock försiktig så att du inte skadar den tunna plastfilmen.

Sammanfattning, steg 3:

  • Tryck på Eject för att mata ut DVD-läsaren.
  • Skruva loss svarta skruven på rälsen.
  • Lossa på flatkabeln.

För att montera den befintliga lasern:

  • Ta bort de två markerade lödpunkterna.
  • Fäst flatkabeln i nya lasern.
  • Fäst lasern i skenan, och fäst svarta skruven.

Du kan testa nya lasern medan din PS2:a fortfarande är öppen genom att sätta in en skiva, och manuellt hålla det svarta ”locket” över så att den sitter på plats. Förhoppningsvis får du inga Disc Read Errors eller liknande fel denna gång. Lyckas du med laserbytet kan du med fördel smörja upp de mekaniska delarna: kugghjul och rälsar. Jag använder silikonbaserat smörjmedel för detta steg.

Replace Playstation 2 laser

Lossa på svarta skruven och lyft sedan upp lasern och rälsen.

Anti Static Solder points PS2 laser

På denna bild är lödpunkterna som du måste ta bort markerade. Du ser även det vita fästet för flatkabeln. Du tar bort flatkabeln genom att lyfta de svarta plastdetaljerna.

För att komma åt prismat lyfter du på det svarta plasthöljet.

För mer avancerad felsökning rekommenderas att du kikar på hur lasern och motorn beter sig: När du slår på ditt Playstation 2, ska lasern röra sig åt ena kanten, försöka fokusera, och ge ifrån sig ett rött ljus, och motorn ska börja snurra. Om lasern inte detekterar någon skiva kommer inte motorn att snurra. Bilden nedan visar en isärmonterad laser. På bilden längst ner är skruvarna för att ställa in laserns styrka för CD respektive DVD markerade.

ps2 laser adjustment screws

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *