Nintendo 64: Fixa reset-knapp som fastnat

Nintendo 64 reset button final

Ett vanligt fel på Nintendo 64-konsoler är att resetknappen fastnar. När den är intryckt startar inte konsolen. I detta inlägg visar jag hur du kan fixa resetknappen. Du behöver:

  • Gamebit specialskruvmejsel för Nintendo-produkter (finns att köpa på Tradera, Wish, Aliexpress, eBay osv).
  • Rengöringsmedel (isopropanol, eller diskmedel och vatten) + topz.
  • Smörjmedel av något slag (jag föredrar silikonspray).

Steg 1: Öppna ditt Nintendo 64 genom att skruva loss de sex markerade skruvarna på undersidan av konsolen. Den vita knappen nere till höger på bild nr 2 är resetknappen. Det är oftast inte den som är problemet. Felet brukar ligga i att tryckknappen i locket på konsolen samlar smuts och damm och fastnar. Kolla dock för säkerhets skull att den vita knappen fjädrar tillbaka när du trycker på den. Om inte: smörj upp den tills den fungerar. När du ändå har ditt Nintendo 64 öppnat kan det vara idé att rengöra konsolen från damm och smuts. Luftspray på burk och isopropanol löser det mesta.

Steg 2: Lokalisera resetknappen på lockets undersida och tryck ut den. Rengör knappen noga och även hålet på ovansidan där den satt. Smörj hålet med t.ex. silikonspray.

 

 

Sätt på locket och testa knappen. Skruva sedan ihop allt i omvänd ordning. Dra inte åt skruvarna för hårt då det kan skada plastfästena. Klart! Svårare än så var det inte.

Mer om Nintendo 64

Nintendo 64 var Nintendos uppföljare på 16-bitars konsolen Super Nintendo. Den gick tidigare under arbetsnamn som Project Reality och Ultra 64. Konsolen lanserades i Japan och Nordamerika 1996 och i Europa 1997. Tre spel lanserades i samband med releasen i Europa: Super Mario 64, Pilotwings 64 och Star Wars: Shadow of the Empire. Tre starka titlar. I Super Mario 64 var Mario tillbaka, denna gång i 3D. Nintendo 64 släpptes med en karaktäristisk handkontroll med en analog spak (som förvisso var innovativ, men tyvärr en bräcklig konstruktion som nöttes sönder efter en tid). Nintendo 64 var ett kraftpaket med en cpu på 93.75 MHz, 4 mb ram som kunde expanderas till 8, och en grafikprocessor på 62.5 MHz. Nintendo 64 var Nintendos flaggskepp fram till lanseringen av Gamecube 2001. Gamecube tillhörde samma konsolgeneration som Dreamcast, medan Nintendo 64 främst var en konkurrent till SEGAs Saturn och Sonys Playstation 1. Notoriskt för N64 var att den fortfarande använde cartridges till skillnad från SEGAs och Sony’s konsoler.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *