Blizzards spel till PC i kronologisk ordning

Blizzard

Under åren som gått har Blizzard Entertainment skämt bort oss med ett antal olika spel såsom Warcraft, Diablo, Starcraft med flera. För att fira Blizzards 25-årsjubileum har vi valt att lista deras pc-spel i kronologisk ordning i detta inlägg: från början till nutid (slutet på 2016). Till att börja med kan vi nämna att namnet Blizzard inte var förstavalet: under första halvan av 1990-talet kallade de sig Silicon and Synapse. De tänkte byta till Chaos Studios. Det namnet visade sig dock vara upptaget så man fick leta i lexikonet och överväga alternativa titlar (inklusive Ogre Entertainment) innan man landade i dagens namn, som helt enkelt inte var upptaget. Nu till titlarna!

1992 – The Lost Vikings

En klurig blandning av plattform och pussel där tre vikingar reser i tiden.

1994 – Blackthorne

Om The Lost Vikings var en hybridgenre kan Blackthorne sägas vara en mer renodlat shooter med plattformsstuk.

1994 – Warcraft: Orcs and Humans

Samma år som Blackthorne kom ut föddes Warcraft universum. Det första spelet var ett strategispel där du spelade som Orcs eller Humans, byggde baser och anföll fienden med dina arméer. Single-playerkampanjerna var roliga, men framförallt var det nätverksstöd som lockade spelarna till det första Warcraft. Spelet konkurrerade med titlar som Dune II och Command and Conquer.

1995 – Warcraft: Tides of Darkness

Ett år efter Orcs and Humans kom uppföljaren. Tides of Darkness var snyggare, smidigare och satte standarden för Blizzards numera berömda videosekvenser.

1996 – Diablo

Det första Diablo nådde världens ljus i mitten på 1990-talet. Spelarna fick för första gången besöka byn Tristan och ta sig ner i dungeons på hack-and-slash-manér. Multiplay var möjligt via Battle.net. Tyvärr präglades det första Diablo precis som efterföljarna av utbrett fusk. ”Duping” var ett sätt att kopiera föremål i spelet via en bugg. Detta gjorde att de flesta av oss kanske främst kommer ihåg Diablo I som ett roligt singleplayerspel? Det kom även en expansion med namnet Hellfire, men den släpptes av Sierra, inte Blizzard.

1997 – Lost Vikings 2, aka North by Northwest: The Return of Lost Vikings

Uppföljaren till The Lost Vikings. De flesta av oss kanske spelade Lost Vikings 2 till Super Nintendo.

1998 – Starcraft

Ytterligare ett spel som skulle befästa Blizzards position som en speljätte. Starcraft är ett strategispel i rymdmiljö där du kan välja att spela som en av tre raser. Mest känd för onlineläget där det anordnas tävlingar och mästerskap. Vi på Dreamcast.nu avnjöt även single-player kampanjerna.

2000 – Diablo II

Fyra år efter det första Diablo kom uppföljaren. Den var större och snyggare och utspelade sig i fyra världar istället för en. Expansionen Throne of Baal la till ytterligare en värld. Åter igen fick spelarna besöka Tristan och det fanns ytterligare karaktärer att välja bland. Åter igen präglades onlinevarianten av fusk i form av bots, som numera verkar leva sitt eget liv.

2002 – Warcraft 3: Reign of Chaos

Andra uppföljaren till Orcs and Humans. Nytt i Warcraft 3 var att storyn kretsade kring hjältar med olika förmågor, som hjälpte dig i kampen mot fienden.

2004 – World of Warcraft

Blizzard tog snabbt över MMORPG-marknaden med World of Warcraft, förkortat WoW. Inom kort hade en mängd spelare gått över från andra spel som Everquest och Ultima Online till WoW. WoW tilltalade även icke-hardcore spelarna att stiga in i världen Azeroth för att genomföra quests, levla och leta loot. Samtidigt var end-game innehåller anpassat för att hålla de mer inbitna spelarna upptagna länge. I skrivande stund har sex stycken expansioner släppts till WoW: The burning crusade, Wrath of the Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria, Warlords of Draenor och Legion.

2010 – Starcraft 2

Uppföljaren till Starcraft dröjde 12 år. Dessutom släpptes spelet i tre olika delar mellan 2010 och 2016. Det har satt standarden för tävlingar i Real-Time-Strategy (RTS)-genren.

2012 – Diablo III

Även uppföljaren till Diablo II kom efter 12 år. Snyggare än de tidigare spelen såklart, och till en början med ett auktionshus där folk kunde köpa saker för riktiga pengar. Tyvärr ledde detta till en enorm inflation och att spelarna handlade sig till framgång istället för att ägnade sig åt monsterslakt. Innan expansionen, Reaper of Souls, tog Blizzard bort auktionshuset och onlineläget var därmed balanserat för första gången i spelets historia.

2014 – Heartstone: Heroes of World of Warcraft

Kortspel baserat på Wow.

2015 – Heroes of the Storm

Tävlingsinriktat spel med karaktärer från Blizzards tidigare titlar WoW, Starcraft och Diablo. Samma stuk som League of Legends.

2016 – Overwatch

Blizzards bidrag till First-Person-Shooter genren.

Efter de senaste titlarna är den stora frågan alla spelare undrar såklart: Blir det ett World of Warcraft 2 eller endast ytterligare expansioner? Kommer en andra expansion till Diablo 3 eller får vi se en fjärde del i serien? Den som lever får se.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *