SEGA Master System 2 AV mod

SEGA Master System 2 AV mod

SEGA Master System 2 var en budgetversion av Master System 1. Konsolen släpptes 1990. Jag köpte nyligen en konsol på tradera som hade en trasig RF-enhet. Dessa konsoler har ingen AV-port, men kan enkelt modifieras för att generera bild (komposit) och ljud via RCA-kontakter. I det här inlägget visar jag hur en sådan modifikation går till. Dessa komponenter behövs:

  • 2x RCA sockets.
  • 1x 220 uF kondensator.
  • 1x 100 ohm motstånd (75 ohm rekommenderas i vissa fall, men jag har även sett de som använder 200 ohm, vilket ger lite mörkare bild).

Jag går inte igenom hur konsolen öppnas då detta är tämligen elementärt. Skruva loss skruvarna från under konsolen och lyft av toppen. Skruva loss skruvarna som fäster moderkortet i bottendelen av skalet. Moderkorten ser lite olika ut. Min enhet är en 3006-05A vilket innebär att den inte har ett Sony-chip bredvid RF-enheten.

Det första du ska göra är att identifiera två lödpunkter under moderkortet. En av dessa är för ljud (markerat med RED i bilden) och en är för bild (markerat med YELLOW i bilden). Från dessa punkter löder vi kablar. I mitt fall behövde jag skrapa lite på punkten för ljud för att få till en bra punkt att löda på.

Jag använde röd kabel för bägge punkterna, men en generell rekommendation är att du använder olika färger på kablarna (t.ex. gul respektive vit) för att separera dem. Utöver dessa behöver du även jord, och här lödde jag två svarta kablar till RF-modulatorns jordpunkt.

Master System 2 video audio out
YELLOW = VIDEO, RED = LJUD.
Master System 2 solder points
Ljud, Video och 2x jordkablar.

I andra änden av dessa kablar ska vi fästa våra RCA-kontakter. För att få till en god bildkvalitet behöver du lägga till en 200 uF kondensator och ett motstånd på 75 – 200 ohm (jag använder 100 ohm) före videokontakten, som synes i bilden nedan.

220 cap 100 ohm resistor
Kondensator och motstånd.
Master System 2 mainboard

Du måste fästa kontakterna i konsolen före du löder kablarna till dem, men det är en bra idé att kolla så allt fungerar först.

Jag gillar inte att borra hål i gammal hårdvara, men den här enheten var i ganska risigt skick från början, så jag gjorde ett undantag. Ett alternativt sätt är att ta bort RF-modulatorn och sätta en specialkontakt för ljud och bild i det befintliga hålet. I alla fall, kom ihåg att lämna ordentligt med utrymme för kablar etc när du borrar hålen.

Jag lödde fast lite tenn på kontakterna före jag fäste dem i skalet. Sedan lödde jag fast AV och jordkablar till varje kontakt, och positionerade kablarna på ett städat sätt i enheten. Jag är rätt nöjd med den här modifikationen då det ger en viss flexibilitet vad gäller val av utgångar via RCA-kontakterna. Om du vill ha ljud från bägge högtalarna på din TV kan du brygga ljudet med ytterligare en till RCA-kontakt.

SEGA Master System 2 AV mod
SEGA Master System 2 AV mod

Happy gaming!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *