Super Nintendo: vit färg, composite mod, blå LED

Modded Super Nintendo

Jag undviker i regel att modifiera gammal hårdvara då jag föredrar originalskick. Då och då gör jag dock undantag från detta: till exempel när jag restaurerade en Game & Watch Donkey Kong i risigt skick, och när jag VGA-moddade en Gameboy. I detta inlägg moddar jag ett Super Nintendo (SNES) som jag köpte i rätt uselt skick från en lokal säljare. Bland annat har konsolen stora sprickor i chassit, enligt bild nedan.

Broken SNES.

Jag har gjort tre modifikationer på detta Super Nintendo:

  • Målat det vitt.
  • Composite video out + rca audio.
  • Blå LED.

Montera isär ditt SNES

Att montera isär ditt SNES är inte alltför komplicerat och jag kommer inte att beskriva proceduren i detalj här. Denna sida har en bra guide om du behöver hjälp. Du behöver en så kallad ”Gamebit” skruvmejsel (finns på t.ex. Tradera) och en vanlig kryssmejsel. Skruva loss de sex skruvarna på chassits undersida för att kunna lyfta bort toppen. Då ser du moderkortet enligt bild nedan (de röda och svarta kablarna är från min modifikation). Nu kan man även montera isär alla plastbitar från toppen.

Super Nintendo motherboard.
SNES disassembled.

Vitt SNES

När jag målade mitt Super Nintendo använde jag först en grå primer från Army Painter. Sedan, vanlig hobbyfärg från Biltema, i tunna lager. Om du målar om ditt SNES, glöm inte plastbitarna från toppen, inklusive ramen runt powerknappen. Håll ett avstånd på 20ish centimeter, och spraya i tunna lager för att undvika rinnande färg.

SNES painting.
SNES paint job.

Super Nintendo composite mod

Detta är ett rätt onödigt steg då multi-AV-ut porten på Super Nintendo stödjer rca som standard. Men, jag ville ersätta det stora hålet på denna sargade konsol med någonting roligt, så jag 3d-printade en rektangel som jag designat i Sketch Up lite grovt. Jag limmade fast den med superlim och använde kemisk metall som filler. Sedan putsade jag denna yta efter bästa förmåga.

SNES 3d print.

Jag använde lödpunkterna på undersidan av moderkortet enligt nedan för att få video och ljudsignaler. Pin nr 10 är video och 11 + 12 är ljud (jag kommer inte ihåg vilken som är höger / vänster, är det någon som vet får de gärna höra av sig). Här använde jag även skruvarna för att jorda kontakterna: en gemensam jord för ljud och en för bild för att undvika störningar.

SNES audio video out.
SNES composite mod.

SNES blå LED

Jag bytte även ut den röda LED:en mot en blå, för att matcha den vita färgen. LED:en på Super Nintendo sitter kretskortet för handkontrollerna. Fronten på detta kort tog jag bort och målade vit enligt ovan. Sedan avlödde jag den gamla LED:en, klippte av benen på den nya, och lödde dit den. Det långa benet (positiv) sitter längst ut och det korta (negativ) på den inre sidan av kortet (åt höger i bild).

Super Nintendo blue LED mod.

Resultatet!

Jag är tämligen nöjd med slutresultatet. Som sagt, jag målar ogärna gammal hårdvara, men detta Super Nintendo var i så pass risigt skick att det förtjänade kosmetiska förbättringar. Resultatet är långt från perfekt i och med att jag inte hade tillgång till en workshop: det hade varit optimalt med en bra plastfiller och mer slipning. Jag är ändå nöjd med modifikationerna i sin helhet. Jag jobbar just nu på att måla en tredjepartstillverkad handkontroll i matchande grå och vit.

Super Nintendo.
SNES

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *