Fixa DVD-spelaren på din original Xbox

Xbox DVD-spelare

Original Xbox lanserades av Microsoft 2001. Konsolen är fortfarande populär då den med tämligen enkla grepp kan moddas för att köra homebrew och emulatorer på. Tidens tand har dock kommit ikapp den nästan 20 år gamla Xboxen, och då visar sig svagheter i hårdvaran. I detta inlägg fokuserar vi på DVD-spelaren. DVD-spelaren i Xbox, som kommer i olika varianter, råkar i regel ut för två olika fel:

  • Den läser inte skivor (”Your Xbox can’t recognize this disc”).
  • Inget händer när du trycker på ”Eject” (släden har fastnat).

I detta inlägg beskriver vi hur du man förlänga livet på din DVD-spelare. Men vi börjar med de tråkiga nyheterna: Som alla optiska enheter, är din DVD-spelare döende. Lasern blir långsamt klenare, mekaniska delar slits, och de elektriska motorerna som snurrar skivor och kugghjul blir svagare. Även skivorna slits med åren, och många spel på t.ex. Tradera är både repiga, eller är utsatta för så kallat ”disc rot” då de långsamt disintegreras.

Därför rekommenderas att du bör softmodda din Xbox för att köra spel från en (större) hårddisk, och därmed inte använda DVD-spelare över huvud taget. Dock har det ju sin charm att bara kunna ploppa in ett av sina gamla spel, och köra det på samma sätt som man gjorde 2001.

De goda nyheterna är att du med relativt enkla grepp kan förlänga livet på DVD-spelaren i din Xbox, genom att rengöra lasern, smörja och eventuellt byta ut lite delar. Detta kräver att du öppnar din Xbox. Följ guiden nedan steg för steg för att göra detta.

En temporär fix för att mata ut släden i DVD-spelaren är att använda ett gem för att trycka ut den. Stick in gemet i det lilla hålet nere till höger om DVD-spelaren samtidigt som du trycker på Eject för att mata ut släden.

Öppna din Xbox

Steg 1: Vänd din Xbox upp och ner, och skruva loss de sex skruvarna nedan. Lyft sedan försiktigt av locket på Xboxen.

Open original Xbox

Steg 2: Nu har du följande vy (bild nedan): DVD-spelaren till vänster, och hårddisken till höger. Skruva loss de markerade skruvarna nedan och ta loss flatkabel + strömkabel från DVD-spelaren.

Xbox DVD-läsare och hårddisk

Steg 3: Separera DVD-spelaren från vaggan och öppna den genom att skruva loss de fyra skruvarna nedan.

Xbox DVD-spelare
Xbox DVD-spelare skruvar

Steg 4: Nu har du tillgång till de flesta delar inuti DVD-spelaren. Du har nu några olika val. Det uppenbara är att rengöra allt som är smutsigt, inklusive lasern. Ta en topz indränkt i alkohol och gnugga försiktigt lasern. Förhoppningsvis fixar detta problem med att läsa skivor. Om inte, måste du antingen justera eller byta ut lasern. Det går vi inte igenom i detta inlägg.

Xbox laser

Om du har problem med att mata ut släden, är det förmodligen det lilla gummibandet nedan som är boven. Det går från en elektrisk motor till ett antal kugghjul som matar ut släden. Har du några matchande O-ringar är det toppen, då kan du bara byta ut gummibandet. Vi hade dock problem att byta ut dessa rakt av, då de vi hade antingen var för små (= motorn kan inte snurra) eller för stora (= motorn snurrar, men inget händer). Enligt uppgift ska ett gummiband från en Xbox 360 fungera.

Xbox DVD-läsaren gummiband
O-ringar
O-ringar. Originalet från Xbox till höger.

Ett alternativ är att koka gummibandet som satt i läsaren. I och med att gummit blir utsatt för smuts sväller det, och genom att koka det försvinner smutsen och bandet återfår en form närmare sin ursprungliga. Torka gummibandet och sätt tillbaka det i DVD-läsaren.

Koka O-ring

Vi kombinerar steget ovan med att använda lithium-fett (spray från Biltema) på alla delar som är involverade i att mata ut släden: plast-tänder och kugghjul. Allt för att hjälpa elmotorn som blivit lite trött.

Om dessa steg inte funkar har du förmodligen en defekt DVD-läsare helt enkelt. Då får du ge dig ut på jakt efter reservdelar, eller helt enkelt hitta en ny läsare (de går att byta rakt av, byt strömkabeln också om modellerna skiljer sig åt). Vissa användare har lyckats konvertera en vanlig IDE-drive för PC till en Xbox, men det steget går vi inte igenom här.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *