Så rengör du ett NES-spel

NES Zelda cart

Nintendo Entertainment System (NES, eller ”8-bitars”) var en omåttligt populär konsol i Sverige och i världen. Både konsolen och spelen är eftertraktade av samlare än idag. Spelen har dock en förmåga att bli smutsiga över tid, vilket kan leda till att de inte startar (ett vanligt symtom på detta är att bilden blinkar vitt). En enkel lösning på detta problem är helt enkelt att rengöra spelet! I det här inlägget visar jag dig hur du rengör ett NES-spel på bästa sätt. Du behöver:

  • En Gamebit skruvmejsel.
  • Ett vitt suddgummu.
  • Isopropanol alkohol.
  • En trasa.
  • (ev: vinäger + en liten flatskruvmejsel)

Steg 1: Öppna spelet

För att öppna ett NES-spel behöver du en speciell “Gamebit” skruvmejsel: använd den för att skruva loss de tre eller fem skruvarna på baksidan av spelet. Som synes använder jag spelet Zelda i detta exempel. När du öppnat spelet kan du använda alkohol och en trasa för att rengöra insidan på det. Själva spelet ligger på ett grönt kretskort, och det är kontakterna på detta vi ska rengöra.

NES cart screws
NES inside cart

Steg 2: Rengör spelet

Du rengör spelet i två steg: Först, använd ett suddgummi för att rengöra kontakterna. Detta fungerar som magi! Sedan: använd alkohol och en trasa för att ta bort suddgummirester, och få till den sista touchen på kontakterna. Enkelt va? Vad gäller Zelda-spelet kan du även passa på att byta backupbatteri som gör att du kan spara spelet, men det tar vi i en annan guide! Montera ihop spelet igen och njut!

NES cartridge cleaner eraser
NES cart isopropanol
It's dangerous to go alone! take this.

Mitt spel fungerar fortfarande inte!?

Om du fortfarande upplever problem med ditt spel, såsom att bilden är pixlig eller att spelet helt enkelt inte fungerar, kan du gå vidare med följande metod. Om ditt NES-spel lider av rost på kontakterna så kan den behövas tas bort för att spelet ska fungera. För att få bort rosten gör jag på följande sätt: Först applicerar jag vinäger på kontakten för att lösa upp rosten. Efter att ha låtit vinägern verka ett tag använder jag en liten, flat skruvmejsel för att _försiktigt_ skrapa bort rosten. Detta är ett sista steg som bör genomföras försiktigt då ditt spel kan skadas i processen. Avsluta med att torka ren kontakten med en trasa. Jag har även fått igång ”omöjliga” spel genom att gnida med lite stålull (”svinto”), men även det nöter ned kontakten på spelet och bör användas med försiktighet. Ett annat alternativ här är en glasfiberpenna.

För att förhindra att rost bildas på kontakterna, förvara dina spel torrt!

Clean NES game

1 Comment

  1. Niklas

    Jag har putsat kontakterna skinande rent med suddgummi, isopropanol och med vinäger, men skärmen är fortfarande bara grå. Har du någon aning om vad det kan vara för fel? Mvh/Niklas

    Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *