Så restaurerar du ditt NES

NES repair 2

Jag ropade nyligen hem nio stycken Nintendo Entertainment Systems (NES) på Tradera. De såldes som defekta. Som tur var rörde det sig om tämligen enkla fel i åtminstone sju av nio fall: utsliten / smutsig connector. I denna guide visar jag dig hur du i några enkla steg restaurerar ditt gamla NES. Vanliga symtom på att connectorn är sliten är att skärmen blinkar grått istället för att starta spelen.

Steg 1: Testa enheten

Det första steget är så klart att testa ditt NES. Koppla upp det mot en TV med både RF och RCA-kontakt för att säkerställa att du får bild. Se till att strömadaptern levererar ordentligt med volt (9-11 AC, testa med multimeter). Får du inte igång något spel får du vänta med att testa joystickportarna. Kom ihåg att rengöra spelen innan test!

NES repair 1

Steg 2: Montera isär enheten

Om du får bild och ström, men blinkande skärm är det dags att montera isär enheten för att komma åt connectorn. Jag beskrev en liknande process i ett tidigare inlägg om NES så jag går inte igenom detaljerna igen. Det rör sig i stort sett om att ta bort ett gäng skruvar med en vanlig kryssmejsel.

NES repair 2

Steg 3: Rengöring

Utsidan kan med fördel tvättas med tvål och vatten. Insidan med isopropanol. OBS! Använd _inte_ alkohol på utsidan, den röda texten på skalet riskerar då att försvinna!

NES repair 3

Steg 4: Restaurera och rengöra connectorn

Det här är det viktigaste steget: Connectorn är sliten och smutsig, vilket gör att den får sämre kontakt med spelen. Du fixar detta genom att ta en bladkniv och försiktigt böja upp de pins som har kontakt med spelet. Efter detta ska du koka (!) connectorn i några minuter för att bli av med 25+ år av smuts.

NES connector repair
NES connector pin fix
NES boil connector

Steg 5 (valfritt): Inaktivera lockout-chippet

NES har ett lockoutchip som gör att du inte kan spela Amerikanska spel på din enhet. Detta chip kan även göra Europeiska spel mer svårstartade. Ett sätt att komma över detta problem är att inaktivera chippet. Det görs genom att kapa ett ben (no 4 från vänster, nedre rad) enligt bilden nedan. Var försiktig när du utför detta steg, och gör det endast om det är absolut nödvändigt!

NES lockout chip

Steg 6: Testa enheten igen!

Nu är det dags att testa ditt NES igen. Testa olika spel, se till att de startar, och att bägge joystickportarna fungerar som de skall!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *