Kinesisk PSP-klon “MP5” -recension

Chinese PSP MP5 Game Player2

Kinesiska kloner av diverse tv-spel har funnits länge, och de tenderar att bli bättre och bättre i många avseenden. I detta inlägg tittar jag närmare på en Playstation Portable-klon kallad “MP5”. De kommer även under andra namn som t.ex. “X6” och kan köpas via Amazon, Wish, Ali Express etc.

I det här inlägget skriver jag lite om vad enheten kan göra respektive inte göra plus ger lite tips och tricks som jag lärt mig längs vägen. Värt att notera är att det finns nyare enheter med fler funktioner att köpa nuförtiden.

Vad gäller enhetens specifikationer är jag osäker på vilken typ av CPU den drivs av då informationen på lådan är ganska sparsam: 8 gb lagring, och en 480×272 QVGA TFT color screen. Vet du mer, skriv gärna en rad i kommentatorsfältet nedan.

Det första jag noterade var att det inte var helt intuitivt hur man slår på enheten. Först verkade powerknappen bara funka när laddaren var inkopplad. Tricket är att sätta powerknappen till läge “on”, och sedan hålla in “start”-knappen.

Chinese PSP MP5 Game Player

PSP MP5 “känns” bra att hålla i och knapparna är responsiva. Skärmen är klar och ljusstark. Enheten är ganska lätt, och designen uppenbart stulen från SONYs PSP. I tidigare recensioner har jag läst att D-paden inte fungerar åt 8 håll, dvs diagonalt, så den kanske inte är optimal för fightingspel.

Om vi börjar att titta på grundläggande funktioner innan vi går över till spel / emulering kan vi konstatera att du inte kommer att använda din MP5 som en videokamera/kamera. Nedan är ett exempel på hur bildkvaliteten blir i bra ljus.

Chinese PSP MP5 player sample camera picture

Jag testade även att använda enheten som en mediespelare med diverse format som MP4 och AVI men utan större framgångar. Det enda jag fick att fungera var ett WMV-klipp i formatet 480×270. Namnet “MP5” refererar inte till något känt videoformat såvitt jag vet. På CD:n som medföljer enheten finns någon form av mjukvara som ska kunna konvertera filmfiler till ett format som enheten kan spela upp.

MP3-filer fungerar som sig bör. FM-radion hittade inga kanaler. Jag har inte testat koppla enheten till min TV via AV-ut.

Chinese PSP MP5 Game Player3

MP5 kommer med ett antal grundläggande verktyg såsom kalender, miniräknare, tidtagarur, voice recorder och ett bibliotek för e-böcker.

Då till det viktigaste: vad kan du spela på enheten? MP5 kommer med ett urval av spel i olika versioner. Det verkar främst vara spel till Gameboy Advance, men det finns även ett gäng NES-spel på den medföljande CD:n.

När det gäller emulering har jag testat ett antal spel från olika system, och detta är mina erfarenheter:

NES: De flesta spel spelas fungerar riktigt bra. Enheten levererar när det gäller NES-emulering. Super Mario Bros 1, 2 och 3 flyter på bra bortsett från någon liten glitch här och var. OBS! Använd US/NTSC-versioner av ROMS då EU/PAL körs i för hög hastighet!

NES SMB2 emulation

Super NES: Det verkar vara någon form av problem med emulatorn som gör att SNES-spel körs för fort. Detta verkar inte bero på spelens region, och gör tyvärr att spelen blir ospelbara. Du märket problemet direkt när det börjar spelas musik i ett spels titelskärm. Tråkigt!

Gameboy: Intressant nog är sico-scrollningen i till exempel Super Mario Land 1 och 2 hackig vilket är väldigt störande. Spel som inte bygger på snabb sido-scrollning fungerar fint dock. Tetris till exempel.

GB SML2 emulation

Gameboy advance: Intressant nog flyter GBA-spel på bättre än spel till vanliga Gameboy. Flera av titlarna kan köras i riktigt bra hastighet! Så, utöver NES-emulering är GBA-emulering ett lämpligt användningsområde för denna enhet!

Master System / Game Gear: Jag kunde inte få några av dessa spel att köras på MP5.

Mega Drive / Genesis: Spelen kan köras ok, men har samma problem som Gameboyspel vid snabb sidoscrollning. Tyvärr gäller det även Sonic-spelen vilka ju är en stor anledning till att vi vill emulera SEGA:s 16-bitarsmaskin.

Detta är det jag testat hittills. Jag har sett videos där folk spelat PSX-spel i långsam hastighet.

Hur föra över spel till din MP5?

För att föra över spel till din enhet ska du koppla den till din dator via USB-kabeln, och skapa ett antal mappar enligt bilden nedan. Dra sedan dina spel/roms till mapparna. Sen går du till “Game Centre” på din MP5 och väljer “Games on Demand”. Där hittar du dina spel! Enheten har stöd för save states vilket är riktigt trevligt.

files
Chinese PSP MP5 Game Player4
files2

För att sammanfatta denna post så fungerar den kinesiska PSP-klonen MP5 bäst som en NES eller GBA-emulator. Icke sido-scrollande spel till Mega Drive och Gameboy fungerar också skapligt. SNES-emulering fungerar tyvärr dåligt. Enheten fungerar även som en MP3-spelare, men det är osannolikt att du kommer att använda den som en fullfjädrad medieenhet / kamera etc.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *