Reparation av SEGA Master System gamepad

SEGA Master System Controller

Precis som vilken gammal joystick som helst har kontrollerna till SEGA Master System nötts av tidens tand. Det kan leda till att knapparna eller styrkorset slutar fungera. En av mina gamepads slutade svara på när jag tryckte “upp” på styrkorset, och i det här inlägget beskriver jag hur jag lagade felet.

Montera isär din SEGA Master System gamepad

För att montera isär din kontroller, skruva bort de sex krysskruvarna på baksidan.

SEGA Master System Controller disassembly

Nu bör du se något liknande bilderna nedan. Designen är ganska enkel, med ett par kretskort kopplade till kabeln, och tre gummipads (styrkors + två knappar). När du ändå öppnat din gamepad är det ett ypperligt tillfälle att kolla att padsen ser ok ut, och rengöra allt på insidan med isopropanol. Min gamepad krävde dock mer underhåll än rengöring. Eftersom den inte fungerar när jag trycker på “upp” på styrkorset, missstänkte jag ett kabelbrott. Det enda sättet att fixa detta på är att byta ut kabeln.

SEGA Master System Controller inside
SEGA Master System Controller inside 2

Byta kabel i din SEGA Master System gamepad

För att säkerställa att det verkligen är kabeln som är problemet, ska du använda en multimeter i kontinuitetsläge för att mäta om du har kontakt mellan kontakten i slutet på kabeln, och punkterna på kretskorten. Nu får du även en idé om vilken punkt som motsvarar vilken funktion på kretskortet, vilket blir viktigt när du ska byta ut kabeln. Kolla gärna in denna guide för att få en bra överblick över vilka pins på kontakten som motsvarar vilken funktion.

SEGA Master System Controller broken cable

Om du saknar kontinuitet på någon knapp eller riktning är det dags att byta ut kabeln. När du köper en ny kabel, på t.ex. eBay eller Tradera, kan färgerna skifta. Skär av kabeln och använd multimetern tillsammans med ovanstående länk för att avgöra vilken färg som går till vilken funktion. Jag kunde använda samma färgkoder som när jag reparerade min Wico Q stick joystick i ett tidigare inlägg för att identifiera knapp 1 + upp / ner / vänster / höger. För att identifiera knapp 2 placerade jag multimetern i hål 9, som gick till färgen “gul”, se nedan.

Nu kan du ta bort de gamla kablarna från kretskorten och löda fast de nya kablarna (på samma sätt som jag gjorde med Q-sticken ovan). För att säkerställa att jag lött fast rätt kabel på rätt ställe använde jag min joysticktestare. Den detekterar inte knapp 2, så den fick jag testa på mitt Master System istället. Happy (retro) gaming!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *