NES 8-bit regionskoder

NES

Nintendo var den första tv-spelstillverkaren som tillämpade ett regionssystem för sina konsoler. Syftet med en regionskod är att låsa spelare till en viss marknad (t.ex. Europa) för att göra utöva kontroll över produktförsäljning eller göra regionala anpassningar av ett spel. I detta inlägg tittar vi närmare på regionerna för Nintendo Entertainment System, med fokus på den information som kan utläsas på spelkassetterna (längst nere till höger på kassetten, och på baksidan).

Vi börjar med regionen Sverige tillhör: PAL-B. PAL-B inkluderar Europa med Skandinavien. Dessa spel fungerar på ditt svensksålda NES. PAL-B inkluderar en rad subgrupper enligt listan nedan. Dessa återfinns längst ned till höger på kassetten, och kombineras med en specifik regionskod på baksidan av spelet. De spel som såldes i Sverige har regionskoden “SCN” (Scandinavia). De spel som översattes till svenska (t.ex. Shadowgate) har med “SWE” i texten på framsidan av kassetten. Nedan är de subgrupper som vi identifierat, kontakta oss gärna om vi missat något.

  • EEC omfattar flera länder och innehåller ytterligare en specifik landskod på baksidan av spelet. En av dessa koder är “SCN”.
Rush n Attack NES EEC SCN
Rush n Attack EEC SCN.
Rush n Attack NES EEC SCN 2
  • ESP = Spanien.
  • FRA = Frankrike/Belgien/Holland.
New Zealand Story NES FRA
The NewZealand Story FRA.
  • FRA/FRA = Frankrike, Belgien. Spel med fransk text.
  • FRG = Österrike, Schweiz, Tyskland, Spanien.
  • GPS = Game Pak Software. Spanien och Portugal
  • HOL = Holland.
  • NOE = Nintendo of Europe, Tyskland (ofta DAS på baksidan). Engelsk text.
Golf NES NOE DAS
Golf NOE DAS.
Golf NES NOE DAS 2
Golf NOE DAS.
  • NOE/FRG = Tyska spel med tysk text.

För svenska samlare är SCN/SWE-regionerna mest attraktiva, medan de flesta vill undvika spelen med Tysk eller Fransk text. Mig personligen kvittar det så länge texten i spelen är Engelska (alt. svenska översättningar). Jag är dessutom väldigt förtjust i före detta hyrkassetter, så kallade “Yapon”. Såvitt jag vet skiljer sig inte själva kassetterna åt jämfört med köpesspel, utan de är märkta på samma sätt.

Shadowgate Yapon NES SWE
Shadowgate SWE hyrversion.
Shadowgate Yapon NES SWE
Shadowgate SWE hyrversion.
Shadowgate Yapon NES SWE
Shadowgate SCN.

PAL-A är en region som inkluderar England, Australien och Italien. Subkategorier till denna är GBR (Mattel-eran), UKV (efter Mattel-eran), ITA och AUS. Källa: http://nes.kreese.com/guide/guide_version.html

NTSC-US är spel anpassade för den Nordamerikanska marknaden. De ser likadana ut som PAL-spelen, men går ej att köra på ett svenskt NES såvida du inte modifierat det. Ibland står det REV-A på baksidan av dessa spel. Finns i US (USA) och CAN (Kanada) versioner.

Castlevania 2 NES US
Castlevania II: Simon’s Quest US version.
Castlevania 2 NES US 2
US NES med texten “REV-A” på baksidan.

NTSC-JAP är japanska spel. De skiljer sig åt till formen jämfört med PAL och US-spel: Kassetterna är mindre och har färre pins (60 jämfört med 72). Dessa går att köra på ett US NES med en konverter. För att köra dem på ett PAL NES måste du dessutom modifiera konsolen.

Sen ska vi krångla till det lite ytterligare: Det finns även så kallade “omärkta spel”, även kallade “svarta serien”. De tidiga utgåvorna av dessa spel är svåra att identifiera var de släpptes genom att bara titta på kassetten. På min omärkta utgåva av Excite Bike nedan står det t.ex. endast “European version”. Enligt http://nes.kreese.com/guide/guide_version_ss.html måste man titta på manualen till spelet för att hitta regionskoder som “SCN”. Det ställer till det en aning nuförtiden då det inte är säkert rätt spel är kombinerat med rätt manual / fodral. Notera att Excite Bike nedan har fem skruvar på baksidan istället för tre. Det innebär att det är en äldre version av spelet.

Excite Bike 5 screw NES European version
Excite bike European version “svarta serien”.
Excite Bike 5 screw NES European version 2
5 skruv omärkt.

Sen finns det ytterligare en region, HKV som står för Hong Kong.

Så kör du utländska spel på ditt Svenska NES

OBS! Det är _alltid_ att rekommendera att du kör spel anpassade till en viss region på konsolen som tillhör den regionen. Anledningen är att spelhastigheten skiljer sig mellan regionerna på grund av olika uppdateringsfrekvens. Spelupplevelsen blir ofta lite sämre på grund av detta. Jag har ett PAL NES och ett NTSC-US hemma. På PAL-maskinen kör jag de Europeiska spelen och på NTSC-US-maskinen kör jag US+JAP-spel (US+JAP-spelen körs i samma hastighet). I regel gäller (såvida inte spelen är anpassade för att känna av regionen):

a) PAL-spel som körs på en NTSC-maskin går “för snabbt”.
b) NTSC-spel som körs på en PAL-maskin går för “långsamt”.

I alla fall, att göra NES regionsfri är relativt enkelt. I NES sitter ett lockout-chip och det enda du behöver göra för att inaktivera det är att kapa ett ben på chippet enligt nedan (för att göra detta måste du så klart öppna ditt NES, men det är en såpass enkel process att jag inte skriver om den i detalj i detta inlägg). Var försiktig när du kapar benet på chippet!

NES PAL lockout chip
NES lock-out chip.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet