Gameboy Advance SP: Batteri- och skärmbyte

Gameboy Advance SP GBASP

Gameboy Advance SP (“SP” stands for SPecial) var en uppgraderad modell av Gameboy Advance med annorlunda formfaktor och viktigast av allt: bakgrundsbelyst skärm. Skärmen gör GBA SP till ett utmärkt val för att spela Gameboy (GB), GBC och GBA-spel.

Jag köpte ett GBA SP på Tradera som hade glappande skärm på grund av en skadad kabel. I det här inlägget visar jag som hastigast hur du byter batteri i ditt GBA SP, men jag kommer att fokusera på att skruva isär din enhet för att byta skärm. Du kan även följa guiden för att rengöra din enhet. För att följa guiden behöver du en Philips skruvmejsel och en ”Triwing” skruvmejsel som du kan hitta på eBay eller Tradera.

Steg 1: Öppna ditt GPA SP (och byt batteri)

Att skruva isär GBA SP är tämligen enkelt. I första bilden nedan ser du fem Triwingskruvar (en i varje hörn och en silverskruv nära cartridgeporten). Skruva loss dessa. Ska du endast byta batteri nöjer du dig med att skruva loss skruven från batteriluckan, ta ut det gamla batteriet, och ersätt det med ett nytt.

GBA SP disassembly 1
Skruva bort de fem Triwingskruvarna, och skruven från batteriluckan.
GBA SP battery

Stegp 2: Separera skärmen från moderkortet

Då fortsätter vi. Ta bort de tre silverskruvarna som fäster moderkortet i skalet (se bild nedan). Lyft försiktigt upp moderkortet för att komma åt skärmkabeln. Lyft försiktigt på spärren till kontakten och dra loss kabeln. Nu kan du lyfta ur moderkortet ur skalet.

Nu kommer du åt knappar, knappgummin och högtalare för rengöring. Använd alkohol på elektroniken och vatten + diskmedel på plast och gummin. Byt ut slitdelar vid behov.

GBA SP disassembly 2
Ta bort dessa tre skruvar.
GBA SP disassembly 3
Lyft moderkortet försiktigt för att komma åt skärmkabeln.

Steg 3: Skruva loss skärmen

Under flatkabeln som går till skärmen finns det en liten silverskruv som du ska ta bort. Fortsätt med att ta bort de gummikuddarna från skärmens skal (på denna enhet är det fyra svarta kuddar och en blå). Ta bort triwingskruvarna under dessa kuddar. Nu kan du få loss skärmen. Som synes nedan glappade min skärm på grund av att flatkabeln var skadad. Varje gång man vinklade skärmen skapades tryck mot kabeln som ledde till att bilden försvann. Positionen med kabeln i skalet är lite lustig då den är ”ihoprullad” ett varv i gångjärnet på enheten. Detta är något du måste ta hänsyn till när du monterar den nya skärmen.

GBA SP disassembly 4
Ta bort den här skruven.
GBA SP screen flat cable_
GBA SP screen disassembly 1
Ta bort dessa ”kuddar”
GBA SP screen disassembly 2_
Skruva bort dessa triwingskruvar.
GBA SP broken screen cable
Skadad skärmkabel.

Steg 4: Montera ny skärm

Jag hittade en ny skärm på tradera för 150 kr, vilket jag tyckte var ett rimligt pris. Proceduren för att montera den nya skärmen är lite trixigt att fånga på bild, men jag ska försöka att förklara det så tydligt som möjligt nedan.

Montera den nya skärmen i skalet. Det som är lite pillrigt är att få flatkabeln genom den lilla springan i skalet och fästa den på moderkortet utan att slinta och få knappar och småbitar flygande överallt. Det viktigaste är att undvika att skada kabeln! Som jag nämnde ovan, kabeln måste ”rullas” ett varv i gångjärnet på din GBA SP.

  • Håll fast den nya skärmen i skalet, och;
  • Lyft försiktigt moderkortet och lås fast kabeln i kontakten.
  • Säkerställ att alla knappar etc sitter som de ska, och;
  • Skruva ihop skalet för skärmen och moderkortet.
  • Följ guiden ovan bakvänt för att slutföra monteringen av din enhet!
GBA SP new screen

Sådär! Den här proceduren gör att ditt GBA SP kommer att hålla flera år framöver. Jag ersatte inte gummikuddarna på skärmen i guiden ovan, men de finns att köpa nya på eBay om du inte hittar någon annan lämplig lösning (t.ex. flytande trä).

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *