Reparation av NES handkontroll

NES controller

Handkontrollen till NES med dess karaktäristiska ”styrkryss”, select start och A+B-knappar är omtyckt av många och ansedd som en standard för hur en digital gamepad ska se ut. I skrivande stund är dessa handkontroller 35+ år gamla och som all äldre teknik behöver de service för att fungera ordentligt. I det här inlägget går jag igenom hur du servar din handkontroll på lämpligt sätt;

  • Isärmontering och montering
  • Rengöring och byte av gummipads (gås igenom hastigt)
  • Byte av kabel
  • Byte av MN4021B-kretsen

Steg 1: Öppna din handkontroll

Som synes i bilderna nedan jobbar jag med en extremt smutsig och nött handkontroll i detta inlägg. Ingen aning vad som kommer ur de där skruvhålen, och jag vill inte veta det heller. I alla fall, skruva bort de sex krysskruvarna på baksidan av kontrollen för att öppna den.

NES controller back
NES controller screws

Steg 2: Rengöring och byte av gummikuddar

Om du endast ska rengöra din handkontroll, och byta slitna gummikuddar kan du göra det nu. Lyft bort kretskortet, inspektera gummikuddarna och ersätt dessa vid behov. Nya finns på t.ex. Tradera. Rengör plast och gummidelar med diskmedel och vatten, rengör elektronik med isopropanol. Detta löser i regel 90% av alla problem med handkontroller till NES:

Steg 3: Kabelbyte

Om din handkontroll är stendöd eller om vissa knappar vägrar fungera är risken stor att du råkat ut för kabelbrott. Det händer förr eller senare med så gott som alla joystickkablar. Nya eftermarknadskablar finns att köpa på Tradera och eBay, även om kvaliteten på dessa varierar. För att byta ut kabeln måste du ha grundläggande färdigheter i lödning:

  1. Löd bort gamla kabeln (fem punkter).
  2. Använd en multimeter för att identifiera vilken färg på nya kabeln som går till vilket hål på kontakten och respektive lödpunkt på kretskortet (denna bild hjälper:  https://images.app.goo.gl/L41WqpR1mhhGPDUL7). Olika kablar kan ha olika layout vad gäller färger.
  3. Löd den nya kabeln till korrekta löpdunkter på kretskortet.
NES controller inside
NES controller cable layout
NES controller multimeter
NES controller cable layout 2
NES controller cable soldering
NES controller cable solder points
NES controller new cable

Steg 4: Byt ut MN4021B

Om steg 1-3 ovan inte hjälpte är det värt att fundera om det är MN4021B som gett upp. Detta är den svarta IC på handkontrollens kretskort. Om denna komponent felar får du konstiga fel på din kontroll, till exempel att ”start” och ”A” knapparna blandas ihop = spelet pausas när Mario ska hoppa. Jag beställde nya komponenter från Bulgarien på eBay, och de anlände inom några veckor.

Att löda bort den gamla kretsen var superenkelt med lite fluss och en enkel lödpump. Sedan är det endast att löda fast den nya komponenten på samma plats.

NES controller IC desolder
NES controller MN4021B

Nu kan du montera ihop handkontrollen igen genom att sätta kabeln i rätt läge, och skruva tillbaka de sex skruvarna. Största utmaningen jag upplevt när jag jobbat med de här handkontrollerna är kvaliteten på eftermarknadsdelarna. Särskilt kablarna är av lite tveksam kvalitet ibland och passar lite halvdåligt i NES-konsolen. Nya knappgummin kan upplevas lite stela, och det kan vara knepigt att få tag i komponenterna till bra pris. Med bra delar tycker jag dock att det helt klart är värt att restaurera dessa kontroller så de håller i många år framöver!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *