Reparera Guitar Hero gitarr med trasig ”strummer” (Playstation 2)

Jag ropade in en gitarr till Playstation 2, modell Red Octane PSLGH på Tradera. Säljaren uppgav att ”strummern”, den vita knappen som du använder för att spela med, endast fungerade åt ena hållet: uppåt. Det lät som ett misstänkt mekaniskt fel, då de flesta högerhänta väljer att spela genom att trycka denna switch nedåt, som då slits snabbare. För att välja låtar och bläddra i menyer krävs att denna fungerar åt bägge hållen, och jag föredrar att spela genom att trycka nedåt, så i detta inlägg öppnar jag helt enkelt upp gitarren och fixar problemet. Mitt favoritspel är klassiska Guitar Hero III: Legends of Rock!

Playstation 2 guitar broken strummer

För att öppna gitarren skruvar du upp en bunt skruvar på undersidan av gitarrens kropp, hals och huvud. Sen kan du dela upp den i tre delar. Inuti sitter ett antal komponenter lättåtkomliga. Mitt intryck är att dessa gitarrer är robust byggda. För att komma åt ”strummern” krävs att du skruvar upp ytterligare fyra skruvar på det gröna kretskortet.

Playstation 2 guitar screws

Playstation 2 guitar disassembly 1

När du vänder på kretskortet hittar du två microswitchar som trycks in när du ”spelar” genom att trycka upp och ner. Dessa har ett karaktäristiskt klickljud. För att ta bort dessa ska du löda bort punkterna jag markerat på undersidan. Om du vill testa så det verkligen är microswitcharna som är problemet kan du kortsluta dessa punkter med gitarren inkopplad till din Playstation 2. Då bör spelet reagera som att du tryckt ned dessa.

Playstation 2 guitar micro switch

Playstation 2 guitar solder joints

Precis som jag misstänkte var microswitchen nednött. Metalldelarna inuti var trötta och gick inte att få till: antingen hamnar de för nära varandra och skapar kontakt hela tiden, eller för långt ifrån varandra: då skapas ingen kontakt när du trycker ned switchen.

Hur löser man detta då? Jag bytte helt enkelt ut innehållet i denna switch mot en annan microswitch jag hade liggandes. Jag fick kapa ”knappen” på den lite för att få plats i plasthöljet. Det blir dock lite annan känsla i denna switch än originalet och det är ju inte roligt när man spelar. Därför bytte jag helt enkelt plats på upp och ned-switcharna:

  • Den gamla ”upp”-switchen blir ”ned”. Den är betydligt mindre använd och bör hålla ett bra tag till.
  • Den nya switchen blir ”upp” för att navigera i menyerna, och då spelar känslan inte så stor roll.

Benen på den nya switchen passade fint i höljet och på kretskortet. På nedersta bilden är switcharna fastlödda på kortet. Lite lim för att säkra stabiliteten och slitstyrkan skadar heller inte. Sen är det bara att montera ihop gitarren igen. Förhoppningsvis ska den överleva några år till. Under tiden ska jag hålla utkik för ytterligare microswitchar som kan vara lämpliga reservdelar.

Playstation 2 guitar new microswitch

Playstation 2 guitar new solder joints

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *