Gå runt SJ:s wifi-limit på 200 mb genom att byta mac-adress på ditt nätverkskort

tåg

SJ erbjuder hygglig hastighet på sina tåg genom 4G-teknik. Problemet är dock att du endast får maxhastighet upp till 200 mb vilket i praktiken innebär att det är kört om du vill streama film eller sport. I detta inlägg visar vi hur du kan komma runt begränsningen, förutsatt att du har en PC med Windows. SJ identifierar din enhet genom MAC-adressen på ditt trådlösa nätverkskort. Lösningen är att helt enkelt ändra adressen via ett fiffigt program.

Så ändrar du mac-adress på din PC

Först av allt behöver du en PC med Windows. Det finns säkerligen sätt att ändra MAC-adressen på Linux också, medan det tyvärr är svårare på smartphones och surfplattor. I alla fall, du behöver ett program för att genomföra ändringen, vi rekommenderar Technitium MAC Address Changer som du kan ladda hem från https://technitium.com/tmac/. Det funkar för Windows 7,8,10 32 och 64-bitars. När du installerat programmet kör du det och får upp skärmen enligt nedan. Det du ska göra är följande:

  • Markera ditt trådlösa nätverkskort.
  • Tryck på ”Random MAC Address”.
  • Tryck på ”Change Now!”
  • Din trådlösa nätverksuppkoppling startar nu om och du kan koppla upp dig mot SJ igen för att få ytterligare 200 mb i full hastighet. Du behöver inte starta om datorn. När du nått din destination kan du trycka på ”Restore Original” i programmet för att återställa nätverkskortet till den ursprungliga adressen.

ändra macadress nätverkskort

Mer om MAC-adresser

MAC står för Media Access Control och är en fysisk identifierare för ett nätverkskort. Enkelt förklarat är det helt enkelt en serie nummer/siffror som är unika för ett specifikt kort. En adress består av 6 bytes som har åtta bitar och två möjliga positioner. Det innebär att det finns väldigt många olika möjliga adresser, 281 474 976 710 656  för att vara specifik. Förutom i WIFI-uppkopplingar används MAC-adresser även av vanliga Ethernetkort (”tråd”), Bluetooth, Token Ring och så vidare. I och med att adressen är en unik identifierare kan den göra det möjligt att spionera på en viss enhet/användare. En del tillverkare har kommit runt detta problem genom att tilldela en enhet en slumpmässig adress varje gång den söker efter ett nätverk.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *