En snabbtitt inuti Commodore 128

Commodore 128

Jag köpte nyligen en Commodore 128 (C128) på Tradera för ett bra pris. I det här inlägget postar jag lite bilder från insidan av den här vackra maskinen. C128 introducerades 1985 som en uppföljare till Commodore 64. C128:an startar upp i ett ”128-läge” med grön skärm, men de flesta av oss körde den förmodligen i C64 läge istället (genom att hålla in Commodore-knappen vid uppstart) då det fanns väldigt få program och spel som kördes i C128-läge. Commodore 128 kom i flera varianter, inklusive C128D med integrerad diskettenhet.

Öppna din Commodore 128

Precis som de flesta av Commodores datorer kan du öppna C128:an relativt enkelt genom att ta loss några skruvar som synes nedan.

Commodore 128 disassembly
Keyboard connector
Commodore 128 RF shield
Keyboard removal.

Nu kan du inspektera din dator, och rengöra tangentbord och kretskort. Min enhet var i väldigt gott skick och kondensatorerna såg inte ut att vara någon fara (än). Det fanns några få spår av oxidation på moderkortet, men inga brutna spår. Med andra ord, ingen anledning till några akuta åtgärder. Datorn startar snällt upp i både C64 och C128-läge, och startar de spel jag testat med. Fler test kommer att genomföras senare.

Commodore 128 motherboard
Commodore 128 keyboard

När du monterar ihop datorn igen ska du placera LED:en enligt nedan. Tangentbordet ”vilar” mot den.

C128 LED

Min C128:a kom med en Datassette 1531 som var väldigt smutsig. Jag använde en tandborste + isopropanol och topz för att rengöra den. Sen satte jag lite silikonfett på de mekaniska delarna. Förresten! När jag läste på mer om enheten lärde jag mig att det finns ”Datasettes” och ”Datassettes”. Detta är alltså en Datassette med 2x “s”.

Tyvärr tuggar denna enhet band. Jag har bytt gummibandet, men det löste inte problemet. Det är liksom att motorn som matar bandet är lite för svag, vilket leder till trassel. Om det är någon som har en bra lösning på detta får de gärna höra av sig då det vore trevligt att reparera enheten.

Dirty Datassette 1531
Clean(er) Datassette 1531

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *