Amiga 500: underhåll av tangentbord

Amiga 500

Amiga var en serie 16-bitars datorer som var Commodores uppföljare till 8-bitars erans ikoniska Commodore 64 och Commodore 128 m.fl. Jag köpte nyligen en Amiga 500 på Tradera i relativt gott skick. Enda felet var att tangentbordet var tämligen icke-responsivt: det krävdes ofta flera knapptryckningar på de flesta tangenter för att få tecken att dyka upp på skärmen. I det här inlägget skriver jag om hur jag gjorde för att fixa detta.

Steg 1: Öppna din Amiga 500

Att öppna Amigan är tämligen enkelt: du vänder upp och ner på maskinen, och tar bort några vanliga krysskruvar från undersidan (se bild nedan).

Amiga 500 disassembly

Nu bör du se något liknande bilden nedan. Eftersom det är tangentbordet vi vill fokusera på ska du lyfta bort det genom att koppla bort kontakten från moderkortet.

Amiga 500 inside

Nu när tangentbordet är separerat från resten av datorn kan vi montera isär det. Det gör du genom att ta bort samtliga små skruvar som ses i bilden nedan.

Amiga 500 keyboard disassembly

Du har nu ett tangentbord till Amiga 500 i fyra delar: 1. Kontrollerkortet 2. Skyddsplasten för kontrollerkortet. 3. Den svarta plastplattan med tangenterna. 4. Membranet, som sitter kopplat till kontrollerkortet.

Amiga 500 keyboard cleaning

Steg 2: Underhåll av membranet

Nu börjar det roliga! Problem med Amigans tangentbord beror oftast på ett skadat membran. För att kolla om membranet är skadat kan du med en multimeter mäta kontinuitet mellan de svarta kontakterna. Det som förvånade mig med min Amiga var att även om några av spåren på membranet var skadade hade de fortfarande kontakt. Skadorna hade uppstått på grund av en rostfläck på metallplattan som membranet ligger mot.

Jag gissar att problemet med mitt tangentbord beror på att de öppna spåren på membranet rörde vid metallplattan som i sin tur gjorde att tangenterna reagerade lite då och då snarare än att de var helt döda.

Amiga 500 keyboard membrane traces

För att fixa felet utförde jag följande åtgärder:

  1. Rengöring av memranet + undersidan av tangenterna + kontakten på kontrollkortet som membranet sitter i.
  2. Tog bort rosten med vinäger + lite skrapning. Jag fick inte bort allt, men satte en tejp över, vilket också gjorde att spåren på membranet rörde metallplattan.

Detta fixade problemet och jag kan nu skriva på min Amiga 500 igen!

Giana Sisters

Förresten, min Amiga 500 har ett lite udda extraminne (se bild nedan) där någon ”piggy-backat” chips ovanpå redan existerande minnen. Är det någon som vet mer om detta tro?

Amiga 500 extra memory

Mer Amiga: byte av joystickportar

Jag passade på att ropa hem en till Amiga 500 på Tradera. Även denna var i fint skick, så när som på joystickportarna som verkade ha fått sig en törn. De fungerade, men var fula, med intryckta stift, som synes i bilderna nedan. Dessutom saknades flera sexkantsskruvar från portarna på baksidan av datorn.

Så, jag bestämde mig för att helt enkelt byta ut joystickportarna. Jag öppnade Amigan enligt stegen ovan + skruvade loss moderkortet från botten av chassit. Notera att Amigan ovan inte hade en metallsköld, till skillnad från min Amiga nr 2 enligt bilden nedan.

Proceduren att byta ut joystickportarna är hyfsat enkel, men kräver lite lödning. Det som var mest besvärligt var att få bort de gamla portarna, då de satt ordentligt. Fluss + hög värme på lödkolven + lite bändande löste det till slut, utan att moderkortet skadades.

Så var de nya portarna på plats. För att testa att de nya portarna fungerar mätte jag från spetsen på varje pin till lämplig punkt på Amigans moderkort, med en multimeter ställd in på kontinuitet.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *