Dator ”ViaTel” Tulip TC40

ViaTel dator

Ytterligare ett intressant traderafynd. En svart dator märkt ”ViaTel”. Formfaktorn på chassit är intressant då det helt saknar 5.25-slot. Vid närmare inspektion är det en 486:a: En dx2 66 MHz som sitter på ett Tulip TC40 moderkort. Tulip var en nederländsk tillverkare av datorkomponenter.

Tulip TC40 motherboard

Nätaggregatet, ett AT, även det märkt Tulip, var tyvärr trasigt. Jag bytte ut det mot ett nytt från Tradera. Kontakterna på moderkortet var inte riktigt standard, så jag fick fila lite på de två kablarna från nätagget. Mätte även kontinuitet mellan kontakterna på moderkortet och ISA-slotsen för att säkerställa att pinoutsen följde AT-standard (se https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/ISA_Bus_pins.png). Det gjorde de.

Minneskretsen var trasig och byttes ut mot ett annat 72-pins minne. Sen gick datorn att starta! Inga konstigheter direkt. PhoenixBIOS. CMOS-batteriet var såklart dött och byttes ut.

Tulip TC40 bootup

Jag skickade ett mail till företaget ViaTel (telekommunikationsföretag grundat på 1990-talet) och kollade om de visste någonting om datorn, men har inte fått något svar. Datorn kom med ett stoooort modemkort av något slag enligt bild nedan. Vackert!

Modem ISA card

Mer info om moderkortet:

https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=50848

https://stason.org/TULARC/pc/motherboards/T/TULIP-COMPUTERS-486-TC40.html

Någon som vet något om datorns ursprung i ViaTel får gärna kontakta mig eller kommentera nedan.

2 Comments

 1. Pedro Alonso

  I love seeing that primitive heatsink on the cpu … Do you know from which model he began adding heatsinks and fans?

  Reply
  1. Dreamcast (Post author)

   The heatsink + fan combination became standard with the Pentium range of cpu:s. Some late 486 cpu:s also utilized them.

   Reply

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *