Test av grön multicart för SEGA Mega Drive

Gen Top 100 Sms top 100 multicart

I det här inlägget kikar jag närmare på en grön multicart “Gen Top 100 SMS Top 100”. Som titeln antyder innehåller kassetten 100 spel för Mega Drive (och Genesis) och 100 spel för Master System. Jag testar kassetten på mitt PAL Mega Drive 1, kopplat till en CRT TV.

Vid första anblicken..

Texten på den gröna kassetten lyder:

“No battery save forever” – vilket innebär att det inte sitter något CR2032 eller liknande batteri i kassetten, utan den sparar spel via ett chip istället.

“According to the ranking of games on the internet” – Jag har ingen aning vilken rankinglista de utgått från när de valt spel till den här kassetten.

“Once upon a time, these games had a lot of scenery.” – Ingen kommentar 🙂

Spel som inkluderas kan ses i bilderna nedan.

Genesis Mega Drive games
Master System games

En skaplig mix av klassiska spel och ”måste”-titlar som t.ex. Sonic. Spel markerade med ”Y” stöder sparfunktion, vilken jag testar längre ned.

Genesis / Mega Drive grön multicart: spel

När jag startar kassetten i mitt PAL Mega Drive möts jag av välkomstskärmen nedan, tillsammans med störande musik. Menyerna funkar som de ska. Genom att trycka höger / vänster på styrkrysset får jag upp fler spel. ”C” väljer mellan Mega Drive och Master System-lägen. Trycker du på ”B” får du en kort beskrivning av valt spel.

Gen top 100 Sms top 100 multicart

Som synes nedan startar jag upp Sonic 3, och det funkar fint på min enhet. Initialt var jag lite orolig över kompabiliteten med PAL-enheter, men de spel jag testat funkar fint och i rätt hastighet. Musiken i Sonic 1 är till exempel lika långsam som i originalet.

Sonic 3
Sonic 3

Jag har inte testat alla spel, men de jag testat funkar fint. Nedan ser du några exempel. Jag var tvungen att kolla upp några mindre störningar i vissa spel, t.ex. rösterna i Street Fighter 2 och dåligt ljud i Outrun. Detta visade sig dock vara problem med originalspelen, så det är väl snarare Capcom vi ska gnälla på vad gäller SF2, snarare än de kinesiska tillverkarna av denna multicartridge.

Golden Axe Mega Drive
Golden Axe
Castlevania Genesis
Castlevania

Även spelen till Master System fungerar fint. En störande detalj är att när du trycker ”reset” på Mega Drive medan du är i ett Master System-spel rebootas spelet istället för att ta dig tillbaka till cartridge-menyn.

New Zealand Story
Sonic for Master System
Sonic

Multicart sparfunktion

Sparfunktionen i en multicart är essentiell. Jag testade en GBA multicart tidigare där sparfunktionen inte funkade, vilket var en riktig dealbreaker, såvida du inte bara kör spel som inte sparar.

För att testa sparfunktionen på en multicart kör jag följande sekvens:

  1. Spara i spel 1
  2. Spara i spel 2
  3. Testa att ladda sparningarna från steg 1 och 2 ovan.

Jag skapade en sparfil i Sonic 3 och en karaktär i Shining Force 2. I och med att denna kassett även innehåller spel för Master System skapade jag en sparfil för Phantasy Star också. Samtliga dessa tre sparningar funkar som de ska!

Sonic 3 saved game

För att sammanfatta detta test, Genesis / Mega Drive Top 100 multi cartridge gör precis vad som förväntas av den:

  • Inkluderar 100 spel till Genesis / Mega Drive och 100 spel till Master System
  • Fungerar på min PAL Mega Drive 1.
  • Stödjer sparfunktion för både Genesis+Mega Drive och Master System.

Det enda negativa jag kan säga är småsaker som:

  • Störande musik i menyerna.
  • När man trycker på reset i ett spel till Master System startas spelet om istället för att du kommer tillbaka till cartridge-menyn.

I övrigt: huruvida kassetten är köpvärd handlar mest om huruvida du är nöjd med de inkluderade spelen. Enligt mig innehåller kassetten flera klassiska spel vilket gör den till ett rekommenderat köp.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *