Tre filosofiska frågor som Westworld berör - Dreamcast.nu

Tre filosofiska frågor som Westworld berör

Westworld

Tv-serien Westworld (går på HBO) har snabbt blivit populär och vi är många som njutit av den första säsongens tio avsnitt. Handlingen utspelar sig dels i ett labb, men även i en nöjespark i Vilda Västern-miljö befolkad av värdar i form av androider. Till nöjesparken kan rika män(niskor) åka och leva ut sina vildaste fantasier – allt är tillåtet. Det kanske låter som ett simpelt koncept, men faktum är att Westworld berör flera klassiska filosofiska frågor. I det här inlägget tar vi upp de tre frågor vi anser vara övergripande i serien: Artificiell intelligens, medvetandets natur och en moralfråga. Dessa går delvis in i varandra.

Westworld och artificiell intelligens (AI)

Som kanske väntat beter sig inte androiderna alltid som förväntat. Tvärtom, de är oförutsägbara och utvecklas. Tidigt i serien antyds även att de har minne. Det får oss att ställa frågan exakt hur långt vi kan komma när det gäller att skapa intelligent teknik. Trots schackdatorer och smartphones som kan utföra en mängd matematiska uträkningar per sekund är den mänskliga hjärnan överlägsen när det gäller att lösa problem. Hittills är datorerna slavar under oss, men kommer det att ändras? Enligt en teori kommer vi att nå en teknologisk singularitet där en superdator börjar tillverka allt smartare datorer på egen hand och efter det vet vi inte riktigt vad som händer. Kommer tekniken att vara vår vän, eller är det ett nytt Skynet a la Terminator på gång?

Westworld och medvetandets natur

Medvetandets natur berör till viss del AI-frågan. Det finns två positioner vad gäller medvetandets yttersta beståndsdelar: 1. medvetandet är endast fysiskt 2. medvetandet innehåller även icke-fysiska kvaliteér. En konsekvens av position 1 är att det borde gå att fysiskt replikera ett medvetande så småningom, det vill säga skapa människor i ett labb. Fråga 2 brottas med evidensproblem: om medvetandet inte är fysiskt, vad är det då? Och varför kan de flesta reaktioner i hjärnan mätas?

Westworld och moralen

Den sista frågan ställer vår moral på sin spets: Vad skulle du göra i Westworld? Är det fel att tvinga en android att göra något, eller till och med såra och döda den? Till viss del beror det såklart på de övriga två frågorna – exakt hur intelligenta är androiderna, och kan man räkna dem som medvetna?

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet