Sonic

1980-tal har blivit 1990-tal och 8-bitars eran är över. SEGA har släppt sin 16-bitars konsol MegaDrive/Genesis och Nintendos frontfigur Mario gör succé dels i Super Mario Bros 3 till Nintendo Entertainment System och även i det kommande Super Mario World till Super Nintendo. SEGA är på jakt efter en egen maskot för att ta upp kampen med huvudkonkurrenten Nintendo. Lösningen på SEGAs problem blev en blå igelkott vid namn Sonic.

Sonic the hedgehog

1991 släpptes det första spelet av många i Sonic-serien. Det blev det mest sålda spelet till MegaDrive med 15 miljoner sålda exemplar. Till skillnad från Mario var Sonic en snabb rackare med attityd. Det blev en smakfråga bland spelarna om man föredrog den lite lugnare italienske rörmokaren eller den speedade, blåa igelkotten. Uppföljaren, Sonic 2 kom 1992. Där introducerades Sonics sidekick Tails. Spelet blev det näst bäst sålda spelet till MegaDrive någonsin med 6 miljoner sålda exemplar. Trean släpptes 1994. Senare samma år släpptes även Sonic and Knuckles. Sonic 3 och Sonic and Knuckles var egentligen tänkt att sitta ihop först men såldes på separata cartridges på grund av platsproblem. Spelarna kunde dock koppla ihop spelen på varandra. En av många udda lösningar SEGA genomförde på 1990-talet och som i slutänden skapade en förvirrad kundkrets och så småningom blev en anledning till spelkonsolen Dreamcasts fall.

Sonic Adventure

Sonicspelen släpptes till SEGA:s stadiga ström av konsoler som de släppte under 1990-talet. Man började experimentera med 3D i Sonictitlarna för konsolen Saturn, men det första spelet helt i 3D kom till Dreamcast: Sonic Adventure. Det blev även portat till konsoler från andra tillverkare: GameCube, PC, Xbox och Playstation 2. Uppföljaren, Sonic Adventure 2, släpptes till Dreamcast 2001. Efter att Dreamcast gått i graven och SEGA blev en ren mjukvaruutvecklare har vi fått se en drös Sonictitlar på de konsoler vi är vana vid idag. De bittra fienderna Nintendo och SEGA samarbetar nu istället för att konkurrera. Ändå är det väl så att man funderar på hur en framtid med spelkonsoler från SEGA hade sett ut. Vad hade de skapat för uppföljare till den innovativa Dreamcasten? Det kan vi bara spekulera om..

Om du inte kan spela Sonic på din mobila enhet för att du saknar flash-stöd har du i alla fall fått läsa litegrann om spelet och dess uppföljare.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet