Sagan om EA-sports FIFA

FIFA international soccer

Till hösten släpper Electronic Arts sedvanligt ännu en version av sitt populära fotbollsspel FIFA. Precis som tidigare får spelet ett prefix med årtal och denna gång är det 16 som står bakom titeln. Nytt i år är bland annat att det går att spela med tolv damlandslag, bland annat som Sverige. Äntligen får man väl säga, och bra tajmat då dam-VM i fotboll spelas i Kanada i juni.

Första spelet som hade en officiell FIFA-licens

Första FIFA kom 1993 under titeln FIFA International Soccer. Det var första spelet som hade en officiell FIFA-licens. Det saknades dock inte fotbollsspel på marknaden. Sensible Soccer, Kick Off, Match Day och, redaktionens favorit Microprose Soccer, fanns till ett antal plattformar sedan 1980-talet.

1990-talet

Varje år släpptes en ny version av FIFA med fler och förändrade funktioner och bättre grafik. FIFA 95 la till möjligheten att spela med klubblag. Spelet släpptes dock endast till SEGA:s konsol Mega Drive/Genesis. De andra spelen i serien släpptes till en mängd konsoler och datorer. I FIFA 96 var spelarnamnen licensierade, vilket vi är vana vid idag. Detta var ett större steg än man kan tro: Nu kunde man lira med sina favoritspelare vilket gjorde spelet mer personligt. Samtidigt utvecklades grafiken tack vara ny 3D-teknik hos konsoler som Playstation och Sega Saturn. I FIFA 97 kunde man spela inomhusfotboll. 1998 fick spelet en ordentlig ansiktslyftning samtidigt som fokus låg på fotbolls-VM samma år. Två spel släpptes, med undertitlarna Road to World Cup 98 och World Cup 98. Det senare var Electronic Arts första spel med turneringslicens.

2000-talet

fifa 06 xboxPå 2000-talet gav fortsatte FIFA få nya funktioner och bli vackrare grafiskt. Det släpptes till de konsoler som var aktuella på marknaden (såsom Xbox, Playstation osv) och PC. Dock aldrig till Dreamcast. De som tappert höll fast vid en konsol från SEGA fick antingen spela FIFA på en gammal Saturn eller nöja sig med UEFA Dream Soccer eller Virtua Striker. Den största konkurrenten till FIFA var annars Konamis Pro Evolution Soccer. Varje nytt spel i  FIFA-serien karaktäriseras av att en eller flera utvalda fotbollsstjärnor prydde omslaget. Svenskar som har fått äran att pryda spelet är Pär Zetterberg (2000) och Zlatan Ibrahimovic (2002).

Fler spellägen har introducerats i senare varianter av spelet. Manager mode där du är ansvarig för ett lag och Be a Pro där du gör karriär som en spelare är två exempel. Onlineläget har även förbättrats och utvecklats genom åren.

Parallellt med FIFA har Electronic Arts även utvecklat andra sportspel med liknande upplägg – (minst) ett nytt spel varje år. NHL-serien är till exempel i stort sett utan konkurrens på marknaden. Samtidigt som det är kul med nya funktioner har EA kritiserats för att spelarna måste köpa ett nytt spel varje år för att endast få små förbättringar.

Sammanfattningsvis kan vi säga att den största enskilda anledningen till att FIFA och andra, liknande sportspel från Electronic Arts nog är att de var tidigt ute med licensieringen av både klubbar och spelare. Det ger en personlig touch i spelet och varje spelare är unik med individuella fysiska och atletiska egenskaper.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet