Playstation 3 med högljudd fläkt

Playstation 3 disassembly 6

Playstation 3 lanserades 2007 i en “fet” variant, och precis som med Playstation 2, kom en mer slimmad version senare ut. I det här inlägget kommer jag att närmare beskriva (och försöka fixa) ett vanligt problem med Playstation 3 fat: konsolen tenderar att få problem med värmen, och bli högljudd på köpet.

Öppna Playstation 3

Om du planerar att skruva öppna din Playstation 3 kommer du att upptäcka två saker 1) enheten är väldigt servicevänlig, 2) den som planerade kylningen av konsolen gjorde ett dåligt jobb. För att öppna konsolen behöver du en torx-skruvmejsel, och en vanlig kryssmejsel. Modellen jag jobbar på i detta inlägg är en CECHG04 (se klistermärke bak på konsolen för att ta reda på vilken modell du har).

Börja med att ta bort luckan till hårddisken, skruva loss den blå skruven, och dra ut hårddisken. Skruva även loss torx-skruven markerad i bilden nedan.

Playstation 3 disassembly 01

Nu kan du skjuta loss locket. Du kommer nu att exponera ytterligare skruvar. Ta bort alla och kom ihåg vilken längd de har. Nu kan du ta bort toppen på enheten genom att försiktigt trycka ned två plastbitar (topp i bild).

Playstation 3 disassembly 2

Du kommer nu att se följande: nätaggregatet till vänster, och Bluray-spelaren till höger. Lyft bort Bluray-spelaren försiktigt, och lossa på flatkabeln utan att skada den. Skruva bort skruvarna som sitter runt nägagget och lyft bort det. Skruva även bort det gröna kontrollerkortet framför nätagget.

Playstation 3 disassembly 3

Gissa vad, fler skruvar! Om du inte skruvat bort det gröna kortet redan, gör det nu. Skruva även bort alla markerade skruvar, kom ihåg deras längd, och ta även bort (wifi?)-kontakten. Nu ska du kunna lyfta bort hela metallplåten för att få en överblick över undersidan av ditt Playstation 3:s moderkort.

Playstation 3 disassembly 4
Playstation 3 disassembly 5

Lyft ur moderkortet ur chassit, och vänd på det för att komma åt fläkten. Detta är delen som väsnas! Skruva loss de tre skruvarna som håller fläkten på plats, och dra ur kontakten.

Playstation 3 disassembly 6

Nu kan du separera moderkortet helt och hållet från resten av konsolen, och du har några val för att gå vidare och försöka fixa oljudet (det finns även ytterligare saker som kan göras, som jag kommer att beskriva senare):

  • Rengör din konsol från damm (bör göras ändå).
  • Byt ut fläkten.
  • Byt ut kylpastan mellan kylflänsarna.

Av dessa steg är naturligtvis det första det enklaste. Om problemet är att din enhet är full med damm som hindrar effektivt luftflöde kommer fläkten att få jobba hårdare som resultat. En del väljer att göra hål i chassit ovanför fläkten på sitt Playstation 3 för att få bättre luftflöde.

Om du väljer att byta ut fläkten: köp en ny på tradera eller eBay, och skruva dit den på samma ställe där den gamla satt. Men! Om problemet är att kylpastan mellan kylflänsarna torkat kommer det inte att hjälpa att bara byta ut fläkten. Då måste du rengöra kylflänsarna, och sätta ny kylpasta på dem innan du skruvar ihop ditt Playstation 3 igen.

Playstation 3 disassembly 9
Playstation 3 disassembly 10
Playstation 3 thermal grease

Jag gjorde ovanstående, men det hjälpte inte: Min Playstation 3 började ändå låta som en jetmotor efter att ha varit igång fem minuter. Mysko! Sen kom jag över detta inlägg: https://flake.tweakblogs.net/blog/10754/mythbusting-the-truth-about-playstation-3-cooling

Det som beskrivs är ytterligare ett problem med kylningen hos Playstation 3: kylpastan mellan kylflänsarna och CPU:n + GPU:n. Logiskt, när man tänker efter: när du byter kylpasta på din dators CPU gör du ju det mellan kylflänsen och själva CPU:n. Här fallerade jag dock. För att byta ut kylpastan måste du hitta ett sätt att lyfta bort kylflänsarna, och de sitter som berget! Ett sätt som beskrivs i inlägget ovan är att använda ett väldigt tunt metallverktyg. Jag lyckades med ena kylflänsen, men med den andra slutade det med att jag fick med mig processorn i handen, bortsliten från moderkortet! Jag hoppas att jag får en ny chans att utföra den här fixen på en annan Playstation 3. Då kommer jag att vara mer försiktig.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet