Därför är Star Wars – The Force Awakens ett lyckat koncept

Star Wars The Force Awakens logo

(OBS! Detta inlägg innehåller inga spoilers, endast generella åsikter om Star Wars – The Force Awakens). Sagan om Star Wars började på bio 1977 och resulterade i en klassisk trilogi, med George Lucas som upphovsman. 1999, 16 år efter den avslutande delen av den första trilogin kom den första i tre nya Star Wars-filmer. Dessa utspelade sig före den ursprungliga trilogin. Därav förvirringen när folk pratar om ”den första Star Wars-filmen” och menar episod IV. 2005 kom den avslutande delen av den andra trilogin. För ganska exakt 10 år sedan alltså. Episod I-III blev inte hyllade som originalen. De innehöll för mycket trams, var för polerade och kändes tyvärr lite främmande för den som växt upp med de ursprungliga filmerna. Dessutom märktes det att stora delar av del I-III gjorde för att sälja leksaker och skapa dataspel. Med undantag för del II kanske, som mer kan betraktas som en tragisk kärlekshistoria.

2015: Star Wars – The Force Awakens

2015 är det alltså dags för den första delen i en helt ny trilogi som utspelar sig efter de ursprungliga filmerna, del IV-VI. Vi har sett den på bio, i 3D och beskriver i resten av det här inlägget varför det är ett lyckat koncept.

  • Kopplingar till originalet: Star Wars – The Force Awakens har otroligt många referenser till originaltrilogin. Vi har säkert missat några. Bara det faktum att man återanvänder de tidigare skådespelarna är ju helt fantastiskt. Faktum är att filmen kan ses som en remake av Star Wars IV: A New Hope, samtidigt som den fungerar som en uppföljare. Det har Jeffrey ”J.J” Abrams lyckats bra med, även om vi fortfarande inte riktigt förstår hur.
  • Blandning av nytt och gammalt: Som vi nämnde i punkten ovan – vi känner igen skådespelarna från originalet. De tar dock inte över på något sätt utan den ”nya generationen” får ordentligt med utrymme och det märks att storyn kommer att kretsa runt dem, med eller mindre. Daisy Ridley är klockren som ”Rey” och karaktärerna känns tillräckligt intressanta för att man ska vilja följa dem i fler filmer (vilket tyvärr inte var fallet med karaktärerna i episod I: det mörka hotet). Även originalkaraktärerna har utvecklats så det handlar inte bara om återanvändning.
  • Tie Fighters! Den som gillar rymdstrider blir inte besviken. Här finns tillräckligt många interiör- och exteriörbilder från rymdskepp av alla de slag: X-wings, Star Destroyers, Tie Fighters med flera. Samtidigt är denna del balanserad och tar aldrig över filmen. Visst, det går att göra ett dataspel eller två på striderna i filmen, men det verkar inte vara huvudsyftet.

I övrigt fungerar Star Wars – The Force Awakens fint i 3D, men det känns inte nödvändigt. Det finns ett par läckra scener, bland annat när en Star Destroyer nästan kommer ut ur bioduken, men filmen bör fungera lika bra utan glasögon också. Ska man klaga på något är det nån enstaka scen mitt i filmen som känns lite inklippt och inte helt logisk. Frågan är om det beror på att det finns mer material som förklarar bakgrunden till dessa. Kanske blir det en extended edition på DVD och Bluray? Den som lever får se. Nu gäller det bara att överleva i två år till nästa del. Star Wars VIII kommer ut 2017. Innan dess kommer Rogue One – A Star Wars Story ut (2016). Rogue One utspelar sig mellan del III och IV och handlar om en grupp rebellers planer på att stjäla ritningarna till dödsstjärnan. Detta ger oss följande filmer i Star Wars-trilogin (kursiv = har ej släppts i skrivande stund).

Star Wars I – The Phantom Menace
Star Wars II – Attack of the Clones
Star Wars III – Revenge of the Sith

Star Wars – Rogue One

Star Wars IV – A New Hope
Star Wars V – The Empire Strikes Back
Star Wars VI – Return of the Jedi

Star Wars VII – The Force Awakens
Star Wars VIII
Star Wars XI

May the force be with you!

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet