C64 mini - själlös klon - Dreamcast.nu

C64 mini – själlös klon

C64 mini

De senaste åren har det blivit populärt att släppa mini-varianter av klassiska konsoler, såsom Nintendo Entertainment System (NES) och Super Nintendo (NES). Essentiellt så rör det sig om ganska enkla apparater som emulerar hårdvaran i en förpackning som liknar originalet, fast är betydligt mindre. Nu har turen kommit till den klassiska ‘folkhemsdatorn’ Commodore 64 att bli en miniatyr. Företaget bakom heter Retro Games Ltd. I detta inlägg kikar vi lite närmare på deras produkt C64 mini.

C64 mini: egenskaper och omdöme

Commodore 64 släpptes 1982 och blev snabbt en succé. Den dominerade länge hemdatormarknaden och hade många trevliga egenskaper som gjorde den unik: lätt att programmera med inbyggda språket Basic, spel på kassettband (som var enkla att kopiera!), och ett unikt chip för att alstra ljud: SID-chippet.

C64 mini erbjuder 720p HD via HDMI med 4:3 pixel perfect grafik. Den har två USB-portar och en save-game funktion. Det medföljer en klassisk joystick och 64 spel (se nedan). Det är allt. På utsidan ser den ut som den gamla brödburksvarianten av C64, men där slutar likheterna. Tangentbordet fungerar inte. Vill du programmera i Basic måste du ansluta ett tangentbord via USB. Samma sak med klassiska tillbehör: Det är USB-joysticks som gäller och marknaden för dessa är inte direkt överflödig. Du kan alltså inte koppla din gamla TAC-2 till C64 mini. Enheten verkar inte heller ha stöd för externa spel på USB eller minneskort. Så vår fråga är då vilken målgrupp denna enhet riktar sig till egentligen? Allt som den kan göra kan du göra på din dator med en enkel emulator, med tusentals spel som du kan ladda hem vartsomhelst.

Det verkar som att Retro Games Ltd petat in en Raspberry Pi eller liknande billig hårdvara i ett skal som tilltalar folk som vill vara lite hippa och visa att de (nästan) har en Commodore 64 i vardagsrummet. Nä, satsa på en rolig C64 emulator istället. Är du kreativ, bygg en adapter så du kan använda gamla joysticks till PC också! Eller varför inte bygga en liten emulatorbox själv, fast snälla, klistra inte på ett tangentbord på den som inte fungerar.

C64 mini: medföljande spel

AlleyKat
Anarchy
The Arc Of Yesod
Armalyte: Competition Edition
Avenger
Battle Valley
Bounder
California Games
Chip’s Challenge
Confuzion
Summer Games II
Spindizzy
Slayer
Star Paws
Super Cycle
Cosmic Causeway: Trailblazer II
Creatures
Cyberdyne Warrior
Cybernoid II: The Revenge
Cybernoid: The Fighting Machine
Deflektor
Everyone’s a Wally
Firelord
Gribbly’s Day Out
Hawkeye
Street Sports Baseball
Speedball
Temple of Apshai Trilogy
Thing Bounces Back
Thing on a Spring
Heartland
Herobotix
Highway Encounter
Hunter’s Moon
Hysteria
Impossible Mission
Impossible Mission II
Insects In Space
Zynaps
Mega-Apocalypse
Stormlord
Speedball II: Brutal Deluxe
Trailblazer
Uchi Mata
Uridium
Mission A.D
Monty Mole
Monty on the Run
Nebulus
Netherworld
Nobby the Aardvark
Nodes Of Yesod
Paradroid
Pitstop II
Robin of the Wood
Rubicon
Skate Crazy
Skool Daze
Rana Rama
Steel
Snare
Who Dares Wins II
Winter Games
World Games

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet