Bladerunner 2049

Bladerunner 2049

Precis som Westwood, kombinerade Ridley Scotts Bladerunner från 1982 science fiction med filosofi. Den bakomliggande frågan i dystopin där Harrison Ford springer omkring i ett regnigt (acid rain!) Los Angeles 2019 är huruvida människan kan skapa medvetande. Den artificiella intelligensen i filmen består av Androider kallade replikanter som bland annat nyttjas som arbetskraft i människans kolonier. Uppföljaren, Bladerunner 2049, utspelar sig som titeln antyder 30 år senare och kom ut under 2017. Det är svårt att skriva annat än mycket generella tankar kring 2049 utan att spoila, men vi gör ett försök här. Vad kan vi som gillade originalet förvänta oss av uppföljaren?

Bladerunner 1982 vs Bladerunner 2017 (2049)

  • Samma dystopiska framtid. På gränsen till postapokalyptisk. Peugeot skapar tydligen flygande bilar år 2049 vilket är riktigt illa!
  • Det regnar oupphörligt – atmosfären från första filmen känns igen, men utomhusmiljöerna är lite annorlunda.
  • De filosofiska spörsmålen fortsätter, och fördjupas! Kan Androider föröka sig?
  • Ja, du kan räkna med att återse karaktärer från första filmen.
  • Ridley Scott producerar, men regisserar inte (det gör Denis Villeneuve).

Är Bladerunner 2049 sevärd och en värdig uppföljare då? Absolut. Originalet mixade ihop en otrolig atmosfär med spektakulära visuella effekter i utomhusscenerna kombinerat med små men effektiva medel i inomhusscenerna. Det är såklart ingen match att skapa effekterna med dagens teknik utan det är snarare en utmaning om att få till en enhetlighet. Kanske är uppföljaren sämre vad gäller dessa aspekter, och mer fragmenterad. Å andra sidan tar den världen och framtiden ett steg längre när storyn fördjupas.

Omedelbart när vi lämnat biografen konstaterade vi att vi måste se filmen igen för att få starkare grepp om storyn, men även för att njuta av alla detaljer igen. Vi väntar på Bluray / DVD-utgåvor och hoppas på en massa extramaterial. Vågar sig regissören på en extended edition av en film som är nästan tre timmar lång? Vi hoppas det. Kommer det en Bladerunner 2079? Vi vet inte! 🙂

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet