The Great Giana Sisters

Den klassiska Mario-klonen till Commodore 64. Giana Sisters skapades 1987 av tyska Time Warp Productions och publicerades av Rainbow Arts. Spelet är dels känt för sitt härliga soundtrack, som många C64-fans har som ringsignal på sina mobiltelefoner, och även för en kontrovers med Nintendo som du kan läsa mer om nedan.

Handling i Giana Sisters

I spelet tar du dig an rollen som Giana som letar efter sin syster Maria, i en mardröm där hon samlar diamanter. Ja, mer komplicerad än så är inte handlingen. Giana Sisters är ett 2D-scrollande plattformsspel där två spelare kan turas om att spela. Samlar du 100 diamanter får du ett extraliv. Fienderna består av olika former av djur: ugglor, fiskar, insekter och liknande. De kan besegras dels genom att hoppa på dem, men även genom att du använder powerups då fåt längs vägen. Den första powerupen, ett eldhjul, gör dig helt enkelt lite större (och du får en punkfrilla på köpet!) så du kan krossa stenblock. Andra powerups ger dig möjligheten att skjuta monster. Det karaktäristiska soundtracket gjordes av Chris Hülsbeck. Han gjorde även soundtracket till bland annat Turrican 1 och 2 och en rad andra spel. Bland annat uppföljaren Giana Sisters: Twisted Dreams som släpptes 2013 och 2014 till diverse konsoler. Uppföljaren släpptes av Black Forest Games som har rättigheterna till Giana Sisters i dagsläget. Värt att nämna i det här sammanhanget är även Time Warps spel Hard n Heavy från 1989 som är ett riktigt trevligt plattformsspel med fin musik, men med lite annat tema än Giana Sisters.

Kontroversen med Nintendo

Som ung i 1980-talets Sverige var det en allmänt känd sanning att “Nintendo stämt Commodore” för likheterna mellan deras Super Mario Bros och Giana Sisters. Faktum är att spelen är väldigt lika: första banan i Giana Sisters är nästan klumpigt likt Super Mario Bros av någon anledning. Däremot blev det aldrig någon stämning (och definitivt inte mot Commodore). Det räckte med att Nintendo påtalade likheterna mellan spelen för Time Warp Productions och Rainbow Arts för att de skulle stoppa försäljningen. Det var rätt vanligt på den här tiden att spelbolag stämde varandra till höger och vänster och risken är väl att det hade blivit en stämning om inte försäljningen stoppats. I och med att spelet slutade säljas har det blivit ett sällsynt samlarobjekt för C64-fantaster.

Retroflash! Some of you might still know this game from the C64. Here’s the flash version of the cult platformer: Arrows to jump’n’run, space to shoot https://www.dreamcast.nu/wp-content/uploads/games/ibparcade/G/gianasistersDR.swf

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet