Super Flash Mario Bros

Super Mario Bros var länge spelet som definierade en genre: 2D-plattformsspel. Det släpptes till Nintendo Entertainment System (NES) i Japan och USA 1985 och i Europa 1987. I spelet tar du dig an rollen som den italienske rörmokaren Mario (eller hans bror Luigi) som måste rädda prinsessan Toadstool från jättesköldpaddan Bowser. Det unika med Super Mario Bros var att spelaren inte längre var begränsad till en skärm. Nu scrollade bakgrunden med spelfiguren vilket gjorde att man fick en känsla av att springa i två dimensioner.

Marios återkomst

Figuren Mario var på intet sätt ny. Han var igång redan på arkadspelens tid i till exempel Donkey Kong där han skulle rädda en prinsessa från en stor gorilla. Han fick sällskap av sin bror Luigi i spelet Mario Bros. Faktum är att Nintendo använt Mario som frontfigur i en mängd spel. Mario besitter en mängd kompetenser såsom boxningsdomare (Punch Out), golfare (“Golf”), tennisdomare (“Tennis”) och så vidare. Han dyker helt enkelt upp i tid och otid. Mest känd är han dock för Mario-spelen. Det har blivit ett gäng över åren. Med varje konsol Nintendo släppt har det kommit ett antal spel plus uppföljare med Mario i huvudrollen. Faktum är att det till NES kom det två “Super Mario Bros 2”, men det är en annan historia.

Räddade tv-spelen

Förutom att rädda en och annan prinsessa fick tv-spelandet ett uppsving med Super Mario Bros. I en tid då arkadmarknaden kraschat och tv-spelsmarknaden var på nedgång var spelet inte vara en frisk fläkt utan även ett genombrott som skulle komma att få stor betydelse för hur vi upplevde spel i våra hem. Sidoscrollande plattformsspel blev en egen genre och namn som Sonic, Megaman med flera “Mariokloner” gjorde entré på marknaden. Super Mario Bros var även början på Nintendos dominans på marknaden. Skaparen av spelet, Shigeru Miyamoto blev känd i spelkretsar över hela världen för sin genialitet. Andra titlar han utvecklat är, förutom Donkey Kong som vi nämnde tidigare, Zelda, Metroid Prime, Star Fox Zero med flera.

Vår flashvariant av Super Mario Bros är en exakt remake av spelet. Använd piltangenterna för att röra dig fram och tillbaka och hoppa. Använd shift för att springa fort och skjuta. Om du inte kan spela spelet för att du sitter på en mobil enhet har du i alla fall fått läsa några rader om det.

Really good flash remake of old Mario Bros. See in game. https://www.dreamcast.nu/wp-content/uploads/games/ibparcade/S/SuperFlashMarioBrosSte.swf

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet