Doom, Heretic, Hexen

Doom är en föregångare i genren First Person Shooters (FPS) som släpptes till PC av id Software 1993. Som marinsoldat på Mars måne Phobos måste du med en uppsjö av vapen slåss mot horder av monster som tagit över en rymdkoloni. Spelet var banbrytande på många sätt och vis och hade stor betydelse för spelandet på PC. Dock var spelet inte först i sin genre. Wolfenstein 3D som id software släppte året före var också ett FPS men fick inte samma genomslag.

Doom: 3D, Shareware och onlinefunktion

Vad hade då Doom som gjorde det så unikt? Först och främst hade det tilltalande grafik. De suggestiva 3D-miljöerna kändes litegrann som på riktigt. Ljudet fungerade både med och utan ljudkort (via PC-speaker). Spelet fick stor spridning tack vare att de första nivåerna spreds som så kallad Shareware vilket innabar att de fick spridas och kopieras fritt. Ville man spela mot varandra kunde man göra det via LAN och kämpa om vem som skulle bli herre på doomtäppan i så kallade Death Matches som vi känner igen från moderna FPS. Innan man började använda termen FPS användes frekvent namnet “Doom-klon” om liknande spel som kom efteråt. Rise of the Triads och Duke Nukem 3D är ett par exempel. Quake var en annan stor titel. Tack vare ett system med så kallade “WADs” kunde man skapa egna banor till Doom och det finns idag en drös olika varianter på spelet, med olika teman.

Uppföljare och arv

Uppföljaren, Doom 2 kom 1994. 1997 släpptes källkoden fri och därefter har spelt portats till en mängd olika plattformar plus att det modifierats i oändlighet. 2004 kom trean och året efter en science fiction film baserat på spelet. Idag är vi vana att spela FPS både på konsoler och PC. Call of Duty och Battlefield-franchisen och liknande krigsspel har tagit över som ledande i genren som idag kanske är större än någonsin, i alla fall om man ser till antalet titlar.

Doom, Heretic och Hexen. https://www.dreamcast.nu/wp-content/uploads/games/custom/D/doom.swf

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppa till verktygsfältet